Krnja G protiv ruskih odmetnika: "Evropa nije bojno polje između Istoka i Zapada"

Lideri sedam vodećih industrijskih zemalja (G7) razgovarat će danas u Hagu o krizi u Ukrajini. Pregovori će se voditi u “nepunom sastavu”, bez Rusije, koja bi inače kompletirala samit G8. Lideri sedam zemalja žele sa jedinstvom i strogoćom da postupe prema Vladimiru Putinu. U međuvremenu su ruske trupe zauzele i drugu bazu mornarice na Krimu

24. Mar 2014. | 09:55 | I.Č
20596

U Hagu danas počinje dvodnevni samit o nuklearnoj sigurnosti, a na marginama skupa, s obzirom na krizu oko Krima i Ukrajine, biće održan i možda još važniji sastanak grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, G7, iz koje je ovih dana isključena Rusija.

Glavna tema samita zvanično je nuklearna sigurnost, ali se očekuje da će kriza u Ukrajini biti gotovo glavna tema razgovora svjetskih zvaničnika.

Na samitu će također biti njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Barack Obama. Od grupe G7 očekuje se da upozori Rusiju zbog destabilizacije Ukrajine i slanja ruskih trupa na istok te zemlje. Obama se, između ostalih, želi sastati i sa kineskim liderom Xi Jinping-om.


Obama u Holandiji

U razgovoru za izdanje holandskog lista De Volkskrant objavljeno uoči Obaminog današnjeg dolaska u Amsterdam, Obama je rekao da je njegova poruka evropskim vođama da ruski predsjednik Vladimir Putin treba da razumije ekonomske i političke posljedice njegovih akcija u Ukrajini.

Ruske akcije uzbunile su Evropljane, ali mnogi od vođa Evropske unije brinu povodom akcija koje bi ugrozile njihovu ekonomsku i energetsku oslonjenost na Rusiju.

Obama priznaje da bi se sankcije, kojima on prijeti ruskom ekonomskom sektoru, mogle odraziti na cijeli svijet. "Ako Rusija nastavi da pogoršava situaciju, mi moramo biti spremni da nametnemo veću cijenu (toga)", rekao je Obama.


Zauzeta mornarička baza na Krimu

Ruski vojnici prodrli su u ukrajinsku mornaričku bazu u krimskom gradu Feodosia u ranim jutarnjim satima, osvajajući jedan od nekoliko preostalih simbola otpora nakon što je Moskva preotela taj otok od Kijeva, saopćili su vojnici koji su pružali otpor u bazi.

Rusi su koristili bombe za ošamućivanje i otvarali su vatru iz automatskog oružja dok su ulazili u bazu, saopćio je ukrajinski vojni zvaničnik. Ukrajinske zastave uklonjene su s jarbola unutar baze.

Ukrajinski vojni oficir, poručnik Anatolij Mozgovoj, izjavio je Reutersu putem telefona iz baze da su Rusi otvorili vatru i da su Ukrajnski vojnici bili nenaoružani. Upitan da li je baza zauzeta, on je odgovorio: "Da".

“Invazioni vojnici koristili su bombe za ošamućivanje i također su otvarali vatru iz automatskog oružja. Objekat ministarstva unutrašnjih poslova pun je ruskih vojnika”, izjavio je Vladimir Seljeznov, portparol ukrajinske vojske na Krimu.

Ruske snage već su zauzele dio baze, koju je koristio Prvi zasebni mornarički bataljon, ukrajinska elitna vojna jedinica, u ovom mjesecu.

Izgledalo je, međutim, da su Ukrajinci prethodno držali kontrolu nad oklopnim jedinicama, kasarnom i drugim objektima u vojnom kompleksu.

Rusko zauzimanje Krima, crnomorskog poluotoka od dva miliona ljudi s neznatnom ruskom većinom, uglavnom je proteklo bez krvoprolića.

Moskva je zvanično anektirala Krim 21. marta, u potezu koji nisu priznali Kijev i Zapad, dovododeći do sankcija Rusiji zbog sukoba u hladnoratovskom stilu.

Na vrh