Krug 99: Prihvatanje kompromisa oko Popisa ide u prilog separatizmu RS

22. Jan 2018. | 16:30 | NV
adil-kulenovic(2)

Iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” ocijenili su da u politici “đavo leži u detaljima”, a to se može vidjeti, kako su naveli, i iz propratnih natuknica koje su slijedile poslije glamuroznih izjava da su usaglašeni svi odgovori na Upitnik Evropske komisije, a da su za neke odgovore dostavljeni “prilozi različitih institucija na koje nije bilo moguće dati jedan odgovor”.

“Činjenica da će pored legalnog popisa stanovništva pod međunarodnom kontrolom i standardima EUROSTATA, biti dostavljeni i oni separatni podaci Statističkog zavoda RS, čime će nezakonite radnje Republičkog zavoda za statistiku RS postati legalne”, navode iz Asocijacije.

To je, smatraju, postupak sa nesagledivim posljedicama.

“Ako je riječ o trulom kompromisu pred izbore vladajućih elita kako bi se stvorio dojam o sporom ali nezaustavljivom putu u EU integracije, brzo će biti razotkriven ukoliko EU i njene institucije ostanu dosljedne opetovanim izjavama, uvjetima čak, da BiH mora govoriti jednim glasom. Praktično, ne bi se trebali prihvati takvi krnji odgovori na Upitnik i Upitnik vratiti ih na početno stanje”, smatraju iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca.

U reakcije Asocijacije navode da ukoliko je istinita tvrdnja Željke Cvijanović “da nema problema… jer ima povratnu informaciju iz EU”, onda, dodaju iz Asocija nezavisnih intelektualaca, to predstavlja ili nedosljednost i nemuštost Evropske komisije, ili pak skrivenu namjeru realpolitike evropskih institucija ka daljem urušavanju Bosne i Hercegovine.

“Jer, prihvatanje takvog kompromisa ide samo u prilog agresivnih i radikalnih zahtjeva i politici “mic po mic”, separatizmu RS-a, koje su ovoj zemlji donosile samo razarajuće konflikte i narodne žrtve”, smatraju iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, prenosi Patria.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je Evropskoj komisiji dostavilo i rezultate popisa stanovništva entitetskog zavoda iz Banja Luke, a koji su drugačiji od onih do kojih je došla Agencija za statistiku BiH koji su objavljeni u skladu sa zakonom te koje je potvrdio Ustavni sud BiH i koje je kao jedine validne priznao EU ured za statistiku (EUROSTAT).

Ovaj potez Vijeća ministara BiH, na čijem je čelu predsjedavajući Denis Zvizdić, osudili su it Saveza za bolju budućnost i Demokratske fronte (DF). Zastupnik DF-a u Federalnom paralamentu Midhat Karović zatražio je da premijer Federacije BiH Fadil Novalić na prvoj narednoj sjednici izvjesti Parlament Federacije BiH o EU Upitniku i dostavljenjim podacima na taj upitnik.

“Da Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku, detaljno izvjesti Parlament Federacije BiH vezano za navedenu novu nastalu situaciju u vezi sa korištenjem podataka i statističkim sistemom, te u skladu sa Zakonskom nadležnošću detaljno obrazloži i da stručno mišljenje Predstavničkom domu  Parlament FBiH. Također, kakve će posljedice ovakvo dostavljanje imati na cjelokupni statistički sistem FBiH. Da se Upitinik prije saglasnosti Vlade Federacije BiH dostavi u oba doma Parlamenta Federacije BiH na odobravanje”, naveo je Karović.

Neophodno je, dodao je, da nadležne osobe za pomenutu oblast Parlamentu Federacije BiH podnesu izvještaj.

“Sukladno navedenom, dva odgovora iz Popisa stanovništva koja bi zamjenila jedan podatak koji je objavljen u Sluzbenim novinama BiH bi prekršila zakon i Ustav BiH, a Vijeće Ministara BiH i Vlada Federacije BiH bi to ozakonile. Ovo zahtjevamo zbog kršenja Ustava BiH i člana 239. krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine”, naveo je Karović, a prenijela agencija Patria.

 

NV

Na vrh