Kultura odgoja: Kako sam prevario sebe

Eh, govorio je tebi dedo, samo ti nisi slušao! Hoćeš da gradiš sreću preko tuđe!? Može! Ali neće takva sreća dugo trajati! Bacio si bumerang i okrenuo leđa misleći da je sve gotovo! A nije! On je ušao u povratnu putanju, onu kojom si ga bacio od sebe!

7. Oct 2015. | 20:00 | Osman Rizaluk
47521

Slatko. Ali ne zadugo! Brzo izgubi slatkoću i ostavi na cjedilu ispraznih osjećanja ucjenjujući te da to brzo ponovo uradiš. Prevariš nekog! Ali i nakon nove prevare taj energični osjećaj koji se gubi brzinom prolaska dana ne ostavlja te na miru. Gdje god odeš, on ti je na umu i zove te da ga ponovo proživiš – da prevariš nekog!

Pokušavaš nekad na druge načine doživjeti isto, ali se svi svode na slično – na prevare. Sve dok ne shvatiš da je dedo bio upravu kad je govorio : “Sine, nema sreće preko tuđe nesreće!” Ali kako se pomiriti s tim!? Kad je to moj dedo pričao, a on je star i zaostao i priča te otrcane priče. Budi pošten! Budi dobar! Budi ovo, budi ono. A svijet se gradi na prevarama i iskorištavanju drugih. Pa zar ja trebam biti drukčiji!? I da budem izvan trenda! A i ovako mi nije loše. Malo ovog, malo onog zakineš i meni dobro. Ko mu je kriv što je smotan pa ga ja prevarim!? Ma hajde! Nek se snalazi. Dat će njemu Bog! A meni je važnije da se sad ogrebem o njega jer imam velike planove, a da nemam ne bih bio spreman na sve!? Ne bih bio ovako spretan da drugog prevarim i još da mi bude zahvalan jer sam mu “prodao” priču da sam mu uslugu učinio! Ja sam rođen za velike stvari – meni je to dozvoljeno!

I tako iz dana u dan. Želja i čežnja za varanjem ne prestaje. Svaki put kad sam sām javljaju se te “lijepe” uspomene koje me vraćaju u dane kad sam činio najveće prevare, kad sam s malo truda prevario mnoge ljude. Eeee to su bila vremena! Zahvaljujući malo laži i glume, prilike su stizale sa svih strana.
A sad ponovo u nove prevare. Ali narod sve pametniji pa se moram više truditi. Nije više kao nekad. Sad je svijet tako mali i svi znaju sve. Dobre stare fore koje su prolazile su otrcane i svaki dan jedna od njih biva “provaljena”. Nezavisni mediji, javne mreže, dostupnost informacija. Sve je postalo poznato. Ovaj svijet počinje prijetiti nama lopovima i stiskati nas uza zid, pa će još malo doći vrijeme da krademo i otimamo javno bez naših dobrih starih fora. Evo, dajem ti ispod cijene! Nema veze ako sam i ja na gubitku! Evo, ja ovo radim od svoje plaće! Evo, činim ti uslugu, a drugom ne bih! Mi smo jedini ispravni! JA, JA sam jedini prije toliko vremena govorio! Ne bih da kritizitram nikog, ali kod njih, kod njega je Bože Ti ministar, direktor, trgovac, poznati automehaničar, a život ti gorak i nezanimljiv. Okovalo te beznađe iako si ostvario sve što te tištilo! Uspješno si diplomirao varanje! Dostigao si životni cilj! Uživaš, a malo radiš! Uživaš, a za tebe drugi rade. Cijene te i vole, a ti ih varaš! Živiš život kakav si sanjao, a opet… Nije to ono što si očekivao sačuvaj! Jarane, ispod cijene ti dajem, Boga mi! Mi smo jedini uvijek govorili istinu! Jedino mi znamo kako izaći iz krize!

I sve bi bilo lijepo da život nije tako čudan pa ti počne naplaćivati. Pa se onda voziš autom i odjednom kvar! Imaš dva sina! Jedan se razbolio, a drugi u zatvoru! Dođeš kući, a supruga te prezire iz tebi nepoznatog razloga. Ti ministar, direktor, trgovac, poznati automehaničar, a život ti gorak i nezanimljiv. Okovalo te beznađe iako si ostvario sve što te tištilo! Uspješno si diplomirao varanje! Dostigao si životni cilj! Uživaš, a malo radiš! Uživaš, a za tebe drugi rade. Cijene te i vole, a ti ih varaš! Živiš život kakav si sanjao, a opet… Nije to ono što si očekivao! Još sad i problemi sa suprugom, djecom, sitnicama. Kao da te mrzi čitav svijet! Ti trčiš prema sreći, a ona bježi od tebe. A što je najgore, sve si priskrbio za sreću i svi koji te gledaju misle da si sretan, a ti si duboko, u najdubljoj razini svoje duše nesretan. Kakva ironija!

Eh, govorio je tebi dedo, samo ti nisi slušao! Hoćeš da gradiš sreću preko tuđe!? Može! Ali neće takva sreća dugo trajati! Bacio si bumerang i okrenuo leđa misleći da je sve gotovo! A nije! On je ušao u povratnu putanju, onu kojom si ga bacio od sebe!

Zato se okreni i pomiri s tim da taj bumerang ide prema tebi. Prihvati ga mirno i spokojno! Ti si ga bacio! I sasvim je normalno da se tebi vraća, jer on funkcionira na taj način. Možda je to i jedini način da ponovo preispitaš stavove u svom životu. Da dobiješ još jednu priliku da nađeš mir i spokoj duše. A kad to nađeš, onda ti sreća već kuca na vrata. I ide uz tebe kao tvoja sjena! Da budeš sretan što si spoznao smisao života i način kako da se nosiš i pobjeđuješ taj dio sebe koji te poziva na zlo – svog najljućeg neprijatelja! Samo ta slast će ti dati više sreće nego da kao političar ukradeš 100.000 maraka, ili da kao doktor iznudiš 500 KM, ili kao automehaničar 50 KM, ili kao prodavac povrća marku na paradajz.

Oznake: > > >

Na vrh