Kurdi napreduju prema Raqqi: Cilj je izolacija ISIL-a u tom gradu

13. Mar 2017. | 08:37 | NV
sdf

Sirijske demokratske snage (SDF) koje uglavnom čine Kurdi ozbiljno ugrožavaju de facto glavni grad ISIL-a.

Tokom jučerašnjeg dana Kurdi su zauzeli selo Abu Esil koje je smješteno 48 kilometara jugoistočno od Raqqe. Tokom borbi američki avioni su im pružali podršku. Teoristi ISIL-a posljednjih dana su u rasulu na ovom dijelu sirijskog ratišta.

Iako su Kurdi na pojedinim dijelovima fronta mnogo bliži gradu Raqqi, ovaj manevar je plan američkih vojnih savjetnika koji se zajedno sa Kurdima bore protiv ISIL-a. Naime, cilj je izolacija Raqqe i onemogućavanje dolaska bilo kakve pomoći u sam grad Raqqu. Američki vojnici zvaničnici su nedavno izjavili da je takav scenarij izgledan za nekoliko sedmica.

Međutim, ovaj vojni manevar bi mogao biti veoma važan za sirijsku vladu budući da kurdsko napredovanje na teritorijama između Raqqe i Deir Ezora (kojeg ISIL drži godinama pod opsadom) može odvući ISIL-ove snage koje napadaju grad pod opsadom.

U isto vrijeme, mediji prenose da u samoj Raqqi traju pripreme za odsutnu odbranu grada. Mediji su prvo prenijeli vijest da ISIL pokušava da sakrije ulice avionima na način da između građevina prekrivaju prostor različitim materijalima. Zatim, da je iz grada evakuisano oko 300 porodica pripadnika ISIL-a ka manjim okolnim mjestima, a na koncu su se na društvenim mrežama pojavile fotografije navodnih bedema u samom gradu.

 

NV

Na vrh