Kurdi prepuštaju teritorije sirijskoj armiji kako bi se zaštitili od FSA

4. Mar 2017. | 09:39 | NV
Sergej Rudskoj

Diplomatija u sirijskom ratu posljednjih mjeseci igra presudnu ulogu u dešavanjima na terenu.

Jučer je ruski general Sergey Ruskoj rekao  da će Sirijske demokratske snage (SDF) koje uglavnom čine Kurdi, predati zapadne prilaze gradu Manbiju, sirijskoj armiji, koja bi već prema planovima trebala biti raspoređena u pomenuti dio sjeverne Sirije. Rudskoj je istakao da je u Manbij Rusija već poslala humanitarni konvoj.

Ovaj dogovor sirijske armije i sirijskih Kurda, a u kojeg je očigledno bila uključena i Rusija, iznenadio je mnoge. Prvo sama predaja teritorija, a zatim i rusko pomaganje snaga koje Turska (s kojom nadgledaju prekid vatre u Siriji) smatra teroristima.

Naime, nakon što je Slobodna sirijska vojska (FSA) koju podržava Turska, iz grada Al Bab protjerala teroriste ISIL-a, iz Turske su najavili da je slijedeći cilj operacije grad Manbij, kojeg kontrolišu jedinice YPG-a, koje Ankara smatra teroristima.

Kurdi svjesni činjenice da bi im bilo teško braniti Manbij koji se nalazi u blizini granice sa Turskom, odlučili su grad predati sirijskoj vojsci koja će tamo uspostaviti funkcionisanje sirijskih državnih organa. Sirijska armija će sada biti neka vrsta tampon zone između FSA i SDF, a sve pod uslovom da se FSA ne sukobi sa sirijskom armijom kao što to radi širom Sirije.

Portal Al Masdar News ranije je saopštio da su Kurdi i sirijske vlasti uspostavili trgovinu na sjeveru Sirije i omogućili slobodno kretanje ljudi po teritorijama koje dvije strane kontrolišu.

Situacija postaje još čudnija ako se zna da SDF i Kurde podržavaju Sjedinjene Američke Države te da im pružaju vojnu obuku i dopremaju im oružje. Proteklih sedmica SAD su Kurdima dali i oklopna vozila koja bi Kurdi trebali koristiti u napadu na Raqqu koju kontroliše ISIL. U zadnjih nekoliko dana Rusija i SAD su ponovile da međusobno ne surađuju u Siriji.

O kakvim se diplomatskim manevrima na sjeveru Sirije radi i sa kojim ciljem, javnosti nije poznato.

U međuvremenu, i dalje postoji šansa od ozbilnjih okršaja, budući da su četiri vojske (FSA, ISIL, SDF i sirijska armija) smještene na malom prostoru, a da neke od njih imaju podršku Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Irana.

Slična situacija nije ranije zabilježena u sirijskom ratu.

Podsjetimo, Manbij je bio grad iz kojeg je SDF protjerao ISIL i gdje su obje strane imale stravične gubitke.

 

NV

Na vrh