Kurz: EU treba da traži uspjeh malim koracima

24. Nov 2016. | 13:50 | NV
kurz

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz izjavio je da istupanje Austrije iz članstva EU nije zamislivo, kao i da je neophodno da se Unija, malim koracima reformiše.

On je, govoreći na sinoćnjoj proslavi 25 godina postojanja Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE) u Beču, istakao da je EU za njega i čitavu generaciju kojoj pripada dio normalnog života, koji niko ne dovodi u pitanje.

Prema njegovim riječima u kritičkoj diskusiji o EU nikada se ne postavlja pitanje da li je potrebno manje ili više, odnosno uopšte EU, već kako Unija može biti efikasnija.

Trenutno, kako je konstatovao, mnogo stvari nije u najboljem redu, ali da nema ni riječi o istupanju Austrije.

“To je prije svega teorijska debata. Istupanje iz članstva nije zamislivo”, poručuje Kurz.

EU je trenutno, kako je dodao, skoro paralisana izbjegličkom krizom i Brexitom, te nažalost nisu moguće velike reforme.

“Zbog toga moramo tražiti male uspjehe kako bi ponovo ojačali EU”, smatra Kurz dodajući da je potreban zajednički uspjeh kako bi svi mogli ponovo vjerovati u Uniju.

Na pitanje šta bi mogao biti takav uspjeh on je kazao da bi to moglo biti zajedničko i efikasnije obezbjeđenje vanjske granice.

Kurz je naglasio da ne želi da se priključuje onima koji upozoravaju na opasnost raspada EU, te je poručio da je važno biti otvoren i iskreno diskutovati o važnim problemima kao što su Ukrajina, Sirija, izbjeglice, Brexit ili izbor Trumpa.

“Opasnost nastaje tamo gdje se ne razgovara. Tamo uvijek dođe do eksplozije”, uvjeren je on.

Što se budućeg predsjednika SAD Donalda Trumpa tiče Kurz naglašava da će ga procjenjivati na osnovu njegovih djela.

“Treba da ga procjenjujemo na osnovu njegovih djela, i ujedno ne smijemo zaboraviti da američki predsjednik, iako ima veliku moć, ne može sam vladati”, naglasio je on dodajući da se ne brine ni zbog izbora Marine Le Pen u Francuskoj, jer, kako podvlači, do toga neće doći.

 

NV / Tanjug / foto Twitter Sebastian Kurz

Na vrh