Lagumdžija: Ujedinjenje SDP-a i USD-a je početak jačanja socijaldemokratije

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija je na pres-konferenciji u Sarajevu izrazio nadu da će ujedinjenje SDP-a BiH i Unije socijaldemokrata (USD) biti početak jačanja socijaldemokratije u BiH

1. Dec 2014. | 14:43 | S.K
32563


Foto: NV/Didier Torche

Lagumdžija je kazao da su okončali proces koji je trajao duže od pola godine. 

Po njegovim riječima, još prije izbora su imali razgovore tokom kojih su pokušavali da nađu modalitet zajedničkog nastupa na izborima i eventualnog ujedinjenja stranaka. 

“Tada smo se dogovorili da, s obzirom  na to da se ulazilo u izbornu kampanju, odmah po okončanju izbora, neovisno o rezultatima, pokušamo prije kongresa SDP-a učiniti nešto što bi značilo ujednjavanje i objedinjavanje, odnosno prvu fazu ujednjivanja socijaldemokratskih političkih snaga u BiH”, kazao je Lagumdžija na zajedničkoj pres-konferenciji predstavnika SDP-a BiH i USD-a. 

Podsjetio je da su glavni odbori obiju stranaka, neovisno jedni o drugima, prihvatili i donijeli odluke o usvajanju Sporazuma o ujedinjenju SDP-a BiH i Unije socijaldemokrata. 

“Kao Glavni odbor smo u subotu donijeli odluku i uputili kongresu prijedlog da verificira ovaj sporazum da bismo djelovali nakon toga kao jedinstvena i jedna politička organizacija Socijaldemokratska partija BiH”, kazao je Lagumdžija. 

Dodao je da očekuju da će odluka o ovom sporazumu biti usvojena. 

Sporazumom o ujedinjenju je, između ostalog, definirano da će predstavnici USD-a biti zastupljeni u centralnim organima SDP-a BiH i to 12 članova Glavnog odbora, tri člana Predsjedništva SDP-a BiH i jedan član Nadzornog odbora. 

“Također, kongresu ćemo predložiti odgovorajuću rezoluciju, odnosno deklaraciju kojom ćemo tražiti od kongresa da da podršku, ne samo ovom sporazumu nego da obaveže novo rukovodstvo da nastavi ovaj proces. Ima još političkih snaga, sigurni smo, koje treba da budu dio jednog jedinstvenog socijaldemokratskog organizma koji se zove SDPBiH”, kazao je Lagumdžija. 

Izrazio je nadu da će ovo biti početak jednog jačanja socijaldemokratije u BiH. 

Predsjednik USD-a Miro Lazović je kazao da ovo ujedinjenje nije samo čin pukog potpisivanja i klasičnog spajanja dviju stranaka, dviju socijaldemokratskih opcija, već je ovo čin koji treba dovesti do potpune integracije političke, građanske, političkih partija socijaldemokratske orijentacije prije svega, ali i čin brige za državu BiH. 

“U tranzicionom periodu kroz koji smo prošli, pa i politička previranja kroz koja smo prošli pokazali su da bez jake socijaldemokratske opcije BiH ne može biti stabilna. Njena budućnost je neizvjesna”, kazao je Lazović. 

Zbog toga smo, dodao je, nakon ovih izbora, svjesni potrebe okrupnjavanja, učvršćenja i jačanja Socijaldemokratske partije s tendencijom da se ovaj proces okrupnjavanja socijaldemokratskih, građanskih parija nastavi. 

“Ovi procesi su mnogo važniji od ličnih interesa i od ličnih sujeta”, kazao je Lazović. 

Potpredsjednik USD-a Ivo Komšić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da su razgovarali s Demokratskom frontom. 

“Demokratska fronta i čelnik Demokratske fronte i njegovo rukovodstvo se neće udaljiti od socijaldemokracije, to je sigurno. Oni će pratiti ovaj proces naš kako bude tekao i mi očekujemo i da će se socijaldemokracija ujediniti i s tom strankom”, kazao je Komšić. 

  • Foto: NV/Didier Torche
  • Foto: NV/Didier Torche
  • Foto: NV/Didier Torche
  • Foto: NV/Didier Torche

(Agencija FENA)

Na vrh