Lagumdžija – Đukanović: Regionalnim projektima ubrzati proces EU integracija u BiH i Crnoj Gori

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu s predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem

3. Jun 2014. | 17:29 | S.M
23882


Lagumdžija se zahvalio građanima i Vladi Crne Gore za iskazanu solidarnost i spremnost da pruže pomoć u prevazilaženju posljedica katastrofalnih poplava u BiH izazvanih vremenskim neprilikama.

On je naglasio da će biti potrebno da se pomoć područjima zahvaćenim poplavama odvija u dvije faze, urgentnoj fazi pomoći za hitno zbrinjavanje ljudi, snabdijevanje vodom, sprečavanje zaraza i epidemija nakon povlačenja vode, nakon čega će uslijediti druga faza kada će biti potrebna pomoć u sanaciji šteta i rekonstrukciji dijelova zemlje pogođenih poplavama.

Bosna i Hercegovina samostalno, bez međunarodne pomoći, neće biti u mogućnosti sanirati posljedice katastrofalnih poplava, te se stoga planira organizovanje donatorske konferencije nakon što eksperti iz EU, Svjetske banke i UNDP do sredine juna urade procjenu pričinjenih šteta.

Kada su u pitanju pripreme za donatorsku konferenciju, ocijenjeno je da Crna Gora može pomoći lobiranjem da druge države i međunarodne institucije uzmu aktivno učešće kako u radu konferencije, tako i u pružanju donatorske pomoći za poplavljena područja u BiH.

Tokom razgovora, Lagumdžija i Đukanović su istakli potrebu da Bosna i Hercegovina i Crna Gora u narednom periodu ubrzaju pripremu zajedničkih projekata kako bi što bolje iskoristili spremnost Evropske komisije da u narednih pet godina za regionalne projekte izdvoji milijardu eura samostalno te još deset milijardi eura putem finansijskih institucija.

Kao posebno interesantan projekat za BiH i Crnu Goru, a kojemu bi se mogla priključiti i Albanija istaknut je Jadransko-jonski koridor, koji uključuje autocestu, plinovod te željeznički koridor. U tom smislu značajni su i međudržavni projekti rekonstrukcije i rehabilitacije puta Foča-Šćepan Polje, korištenje kapaciteta Luke Bar, izgradnja Jadransko-jonske autoceste i željezničke pruge Čapljina- Nikšić.

Obostrano je ocijenjeno da Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju odlične i prijateljske odnose te da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja koja bi opterećivala unapređenje saradnje na svim područjima od zajedničkog interesa.

Istaknuta je posvećenost Bosne i Hercegovine i Crne Gore unapređenju regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. U tom kontekstu je pozdravljen rad državnih komisija za granicu i izraženo je uvjerenje da će se sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisati u što skorije vrijeme.

Lagumdžija je pozdravio značajan i vidljiv napredak u ispunjavanju obaveza na europskom i evro-atlantskom integracijskom putu Crne Gore te istakao da svaki napredak koji naši susjedi ostvaruju u procesu približavanju EU ima i regionalnu važnost. Naglasio je da je integracija u Evropsku uniju prioritet Bosne i Hercegovine, te je EU vodeća pokretačka snaga i najbolji instrument za provedbu neophodnih reformi.

Lagumdžija i Đukanović su razmijenili i informacije i mišljenja o procesima približavanja BiH i Crne Gore ka NATO te izrazili spremnost za međusobnu podršku i spremnost za saradnju u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(Agencije)

Na vrh