Lavrov: "Šanse za dijalog pod okriljem OSCE-a"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da šanse za dijalog između kijevskih vlasti i predstavnika jugoistoka Ukrajine pod okriljem OSCE-a još postoje, uz uvjet da hitno bude povučena "kriminalna naredba angažovanja vojske protiv stanovništva i da se obuzdaju radikalni nacionalisti"

3. May 2014. | 19:58 | D.Z
22377

"Ruska strana je potvrdila da šanse za takav dijalog još postoje uz uvjet hitnog povlačenja kriminalne naredbe o angažovanju armije protiv stanovništva i obuzdavanja radikalnih nacionalista", saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova poslije telefonskog razgovora šefa ruske diplomatije s njemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom.

Lavrov je, istovremeno, izrazio zabrinutost zbog informacija o pripremi ukrajinske armije, uz podršku Desnog sektora, za napad na gradove na jugoistoku Ukrajine, uključujući Slavjansk, poslije oslobađanja evropskih vojnih posmatrača u tom gradu.

Lavrov je, kako je saopćilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, pozvao da se spriječi da "kijevske bezbjednosne strukture i ekstremisti dožive odlazak evropskih oficira iz Slavjanska kao signal za napad i ponavljanje krvoprolića koje su počinili u Odesi, prenijela je agencija Itar-Tass.

Agencija navodi da je Štajnmajer izrazio zahvalnost Moskvi za pomoć u oslobađanju zapadnoevropskih oficira, složivši se da je neophodno hitno prekinuti nasilje i početi sa ispunjavanjem dogovora utvrđenim u Ženevskoj izjavi od 17. aprila.

"Ministri su izrazili spremnost da pomognu početku ravnopravnog dijaloga između kijevskih vlasti i predstavnika jugoistoka Ukrajine radi usaglašavanja praktičnih koraka u skladu sa Ženevskom izjavom", navedeno je u saopćenju.

(Agencije)

Na vrh