Lavrov: Crnoj Gori ulazak u NATO nametnut, Ukrajina povod da se konsoliduje NATO

6. Jun 2017. | 20:16 | NV
lavrov-sergej

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je ulazak Crne Gore u NATO čisto geopolitički projekat koji je nametnut toj zemlji u zamjenu za rusofobiju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije susreta sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom u Kalinjingradu, Lavrov je kazao da je situacija u Ukrajini postala povod za konsolidaciju NATO-a kako bi se ponovo govorilo o “ruskoj prijetnji i bez presedana povećavalo vojno-tehničko prisustvo Alijanse pored ruskih granica”.

“Za realizaciju tih planova bilo je potrebno stvoriti neprijatelja, zato je zamrznut Vijeće Rusija NATO, nikakvog dijaloga nije bilo, bili su zahtjevi, ultimatumi, optužbe. U okviru te kampanje od svih zemalja Balkana krenulo se sa zahtjevima da se priključe antiruskoj kampanji”, rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da su neke zemlje odbile da to čine, kao što su Srbija i Makedonija, zbog čega su se “uvrijedili” lideri NATO-a.

On je rekao da su ti zahtjevi u Crnoj Gori pali na plodno tlo, “između ostalog i zato što je crnogorsko rukovodstvo dobilo obećanje da će biti zaboravljeni neki problemi sa zakonom u kontekstu ulaska u Alijansu”.

“To je najobičniji geopolitički projekat koji ne jača bezbjednost NATO-a, dovodi do dodatnih troškova Alijanse, jer je potrebno osvojiti na vojno-tehničkom planu i teritoriju Crne Gore. To također ni za trunku ne jača bezbjednost Crne Gore, jer Crnoj Gori niko nije prijetio i ne može da prijeti”, naveo je Lavrov.

Prema njegovim riječima, “rusofobni histerični glasovi” koji se čuju iz Podgorice, izazivaju samo žaljenje i podsmijeh.

“U zamjenu za lojalnost prema antiruskim sankcijama, Crnoj Gori su nametnuli članstvo u NATO. Ta tendencija nas vraća politici linija podjele u Evropi, podriva mnogobrojna obećanja zapadnih lidera o neophodnosti da se obezbjedi jednaka i nedjeljiva bezbjednost. Ta linija neće dovesti nikuda”, rekao je Lavrov.

On je dodao da je Moskva spremna na dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, na osnovu konkretnih činjenica.

 

NV / NAP

Na vrh