Lavrov: EU doživljava “diplomatsku paralizu”

17. Feb 2018. | 17:42 | NV
lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je Brisel i Washington da rade zajedno na unapređenju sistema međunarodnih odnosa.

“Rusija je spremna za otvoreno partnerstvo sa EU, zasnovano na uzajamnom poštovanju i ravnoteži interesa kako bi se pronašla efikasna rješenja za izazove modernog svijeta”, rekao je Lavrov.

Lavrov je na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu rekao da EU posljednjih decenija nije uspjela da nađe zlatnu sredinu u odnosima sa Rusijom, tretirajući Rusiju 1990-tih kao “šegrta” koga treba učiti u skladu sa zapadnim standardima i vrijednostima.

“Sada se pojavljuje drugi iracionalni mit o takozvanoj ‘ruskoj prijetnji’ gdje zemlje Zapada optužuju Moskvu za umiješanost u svaki kontroverzni događaj, uključujući Brexit i katalonski referendum o nezavisnosti”, rekao je Lavrov.

On je istakao da su oba stereotipa loša i pogrešna i pokazuju nedostatak razumijevanja Rusije u EU.

“Primjetili smo da raste broj ljudi kojima je neprijatno u vezi sa nenormalnom situacijom u našim odnosima u EU”, rekao je Lavrov, dodajući da EU doživljava “diplomatsku paralizu” i da je podijeljena u svom odnosu prema Rusiji.

Moskva smatra da Rusija, SAD i EU, kao i Kina, treba da sarađuju po pitanju nove sigurnosne arhitekture na Bliskom istoku.

 

NV / Srna

Na vrh