Lavrov: Iran mora biti dio fronta za borbu protiv terorizma

7. Feb 2017. | 13:35 | NV
lavrov sergej

Nakon što su Sjedinjene Američke Države, tačnije američki ministar odbrane James Mattis, nedavno istakle da Iran ne može biti dio koalicije za borbu protiv terorizma, jer je po riječima Mattisa “Iran najveći pojedinačni sponzor terorizma u svijetu”, te da je Iran, po riječima američkog predsjednika Donalda Trumpa “teroristička država broj jedna” oglasio se i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je na suprotnim pozicijama od Wahingtona i kaže da Iran mora biti dio međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma, jer nikada nije imao nikavih veza sa terorističkim grupama.

“Iran nikada nije imao veze sa Daeshom (ISIL, prim. a.) i sa Al-Nusra Frontom, kao niti sa jednom organizacijom koja surađuje sa ove dvije terorističke grupe te sa nijednom grupom koja se nalazi na listi terorističkih organizacija relevantu za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija”, prenose mediji.

Lavrov je dodao da je se Iran istakao u borbi protiv ISIL-a u Siriji, nakon što ih je u pomoć pozvala sirijska vlada te da se Rusija zalaže za univerzalni front za borbu protiv terorizma.

“Uvjeren sam, da ukoliko imamo objektivan pristup prema potencijalnim članovima takve koalicije, Iran naravno treba biti dio naših zajedničkih napora”, zaključio je Lavrov.

Ovakvim istupom Lavrov je poručio Trumpu da Rusija ostaje posvećena savezništvu sa Iranom, a to u konačnici znači da Rusiju neobavezuju američke kvalifikacije Irana kao države koja podržava terorizam. Šta više, Iran i Rusija saradnju nastavljaju borbu protiv Al-Qaide i ISIL-a u Siriji sa ili bez Zapada.

 

NV

 

Na vrh