Lavrov: Ne postoji nova gvozdena zavjesa između SAD i Rusije, antiruska histerija u SAD postala paronoidna

25. Dec 2017. | 14:06 | NV
lavrov

Ne postoji nova “gvozdena zavjesa” između Rusije i SAD, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

“Ne mislim da se termin ’gvozdena zavjesa‘ može primjeniti na rusko-američke odnose u savremenoj fazi”, rekao je Lavrov naglašavajući da postoje problemi u odnosima dviju zemalja i nemotivisane antiruske akcije Sjedinjenih Američkih Država, prenosi B92.

Među akcijama Washingtona usmjerenim protiv Moskve, Lavorv je istakao usvajanje zakona o sankcijama u SAD, situaciju sa ruskom diplomatskom imovinom u SAD, pritisak na ruske diplomate od strane FBI i progon ruskih medija. “I to je samo dio opširne liste nemotivisanih antiruskih akcija”, dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije objasnio je situaciju tvrdnjom da je u Sjedinjenim Američkim Državama nastao još jedan napad “makartizma”, na koji američko društvo nije razvilo imunitet.

“Ali, lično sam uvjeren — kao što je nekad u SAD svima dojadio i prekinuo se ’lov na vještice‘ koji je organizovao senator Joseph McCarthy, tako će u trenutnoj situaciji doći do otriježnjenja, a nakon njega i iscjeljenja. Mada će vrijeme biti uzalud izgubljeno”, naglasio je Lavrov.

Rusofobična histerija u Washingtonu dobila je već paranoidan karakter, ona ne dozvoljava da Rusija i SAD krenu u pravcima važnim za njih, a također izaziva dodatne tenzije u svijetu, dodao je Lavrov.

“U odnosima dviju država postoji mnogo problema, kako starih tako i nedavno nastalih, ili tačnije rečeno vještački stvorenih. Glavni problem je rusofobična histerija koja je zahvatila politički establišment u Wahingtonu i već stekla, bez pretjerivanja, paranoidni karakter. Upravo ona ne dozvoljava da se krećemo naprijed u pravcima važnim za naše zemlje i izaziva dodatne tenzije na svetskoj sceni”, rekao je ruski ministar.

Moskva ne namjerava da intenzivira konfrontaciju sa SAD, ali će odgovarati na agresivne napade, izjavio je Lavrov.

On smatra da se, uprkos porastu antiruskog raspoloženja u SAD, ruska strana ponaša pragmatično.

“Odgovaramo na agresivne napade, ali nećemo podsticati sukob. Nastavićemo da dosljedno i snažno branimo naše stavove, vraćajući kolege u Washingtonu ka temeljnim principima na kojima treba da se izgrađuje bilateralni dijalog. Glavni među njima su uzimanje u obzir i poštovanje međusobnih interesa. Bez toga je jednostavno nemoguće poboljšati odnose, niti je vjerovatno da će uspjeti da se efikasno sarađuje u međunarodnim pitanjima”, izjavio je Lavrov.

 

NV

Na vrh