Lavrov: Nije problem da Balkan ide u EU, Balkan se pretvara u front sukoba u Evropi

2. Mar 2018. | 22:32 | NV
lavrov

Moskva ne vidi nikakve probleme u namjeri balkanskih zemalja da se pridruže EU, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prenosi Sputnjik.

Međutim, kako je rekao, te zemlje moraju bez miješanja sa strane da procjene do koje mjere preduslovi Brisela odgovaraju njihovim nacionalnim interesima.

“Ne vidimo nikakve probleme što balkanske države žele da postanu članice Evropske unije. Naravno, one treba same, bez vanjskog pritiska, da procjene koliko predloženi preduslovi za pristupanje Evropskoj uniji odgovaraju njihovim nacionalnim interesima. I, naravno, težnje balkanskih država za evrointegracijama ne bi trebalo da predstavljaju prepreku za njihovu saradnju sa našom zemljom. Ukoliko postoji želja, uvijek može da se pronađe uzajamno prihvatljiv format za saradnju“, rekao je Lavrov u intervjuu za bugarski časopis “Međunarodni odnosi”.

Lavrov je rekao da je NATO opsjednut idejom “razvoja” Balkana, što dovodi do jačanja linija razdvajanja na evropskom kontinentu.

“Nakon uvlačenja Crne Gore, ne razmatrajući mišljenje njenog naroda, NATO pojačava napore za ubrzavanje procesa pristupanja u blok Makedonije, ima slične planove sa Bosnom i Hercegovinom. Time se jačaju linije razdvajanja na evropskom kontinentu i slabi arhitektura evropskesigurnosti. Teško da to odgovara interesima naroda Evrope. Pritom, alijansa nije mogla da pruži odgovarajući odgovor na glavni izazov današnjice — međunarodni terorizam”, rekao je Lavrov.

Dodao je da se pred zemlje Balkana često postavlja izbor Washington ili Moskva, a cilj je, kako kaže, da se Balkan pretvori u još jedan front sukoba u Evropi, prenio je Sputnjik.

 

NV

Na vrh