Lavrov osudio pozive Irana na uništenje Izraela, upozorio i jevrejsku državu

19. Feb 2018. | 21:56 | NV
lavrov-sergej

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva osudila izjave Irana o potrebi uništenja Izraela, ali je također poslala jasnu poruku Izraelu da se rješenje regionalnih sukoba na Bliskom istoku ne može gledati jedino kroz prizmu sukoba s Iranom.

“Mi smo mnogo puta iznijeli da nećemo prihvatiti izjave da bi Izrael, kao cionističku državu, trebalo uništiti i zbrisati s mape. Vjerujem da je to apsolutno pogrešan način da se ostvaruju nečiji sopstveni interesi”, rekao je Lavrov.

On je ocijenio da napetost između Izraela i Irana raste i da se po istom principu Rusija “protivi pokušajima da se gleda na svaki regionalni problem kroz prizmu borbe protiv Irana”, prenijela je novinska agencija TASS.

“To se dešava u Siriji, Jemenu i čak najnovija dešavanja oko palestinskog pitanja, uključujući saopštenje Washingtona o odluci da se prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, umnogome su motivisana antiiranskim stavom”, naveo je Lavrov.

Šef diplomatije Rusije je to rekao poslije govora premijera Izraela Benjamina Netanyahua i iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa u nedelju na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. Držeći u ruci dio olupine iranskog drona koji su nedavno oborile izraelske vazduhoplovne snage, Netanyahu je najavio da će Izrael “djelovati ako je neophodno ne samo protiv iranskih saveznika, već protiv Irana samog”, upozorivši tu
zemlju da ne “testira odlučnost Izraela”.

Zarif je optužio Izrael da koristi politiku agresije. Na pitanje šta će raditi Iran ako SAD odustanu od nuklearnog sporazuma s Teheranom, Zarif je najavio da će iranski odgovor biti ozbiljan ako interesi te zemlje nisu sigurni, upozorivši da će svijet žaliti što je preduzeo pogrešnu mjeru.

On je naveo da je sporazum s velikim silama postignut uprkos Netanyahuu i da će ga “svijet održati uprkos obmanjućim (Netanyahuovim) naporima” da se poništi.

 

NV / Beta

Na vrh