Lavrov: Rusija želi dijalog, žalimo zbog nove strategije SAD gdje smo predstavljeni kao prijetnja

20. Jan 2018. | 07:59 | NV
lavrov-sergej

Moskva žali što su Rusija i Kina označene kao prijetnje u novoj vojnoj strategiji SAD, ali je ipak spremna za dijalog s Washingtonom, izjavio je ruski ministar vanjaskih poslova Sergej Lavrov nakon što je američki ministar odbrane James Mattis predstavio novu američku strategiju.

“Mi smo otvoreni za dijalog, mi smo spremni da razgovaramo o vojnim doktrinama”, rekao je Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Ujedinjenim nacijama, prenosi Reuters.

Šef ruske diplomatije je rekao da je za žaljenje što “umjesto da imamo normalan dijalog, umjesto da nam osnova bude međunarodno pravo, SAD teže da pokažu svoje liderstvo takvim konfrontirajućim strategijama i konceptima”, prenosi RTS.

“Siguran sam da tamo (u SAD) ima mnogo razumnih ljudi koji shvataju da treba očuvati stratešku stabilnost i eliminisati sve rizike i šta više da je ovo nemoguće bez saradnje između Rusije i SAD”, rekao je Lavrov, navodi Tass.

U novoj američkoj nacionalnoj strategiji na vrhu liste kao agresivna ekonomska sila stavljena je Kina, rekao je Lavrov dodajući da slijedi Rusija.

“Mi zauzimamo drugu poziciju kao zemlja koja krši nekakva pravila. Prema toj strategiji, zajedno sa Kinom mi urušavamo međunarodni sistem”, naveo je Lavrov.

 

NV

Na vrh