Lavrov: SAD bi trebale da se bore protiv Al-Nusre

23. Jan 2018. | 17:36 | NV
lavrov

Humanitarna situacija u području Idliba i Istočne Ghoute u Siriji naglo će se popraviti kada SAD stvarno počnu da se bore protiv terorističke organizacije “Al Nusra front”, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenosi Srna.

On je na sastanku sa delegacijom ujedinjene sirijske opozicije rekao da je Moskva veoma zainteresovana za ono što se dešava u Istočnoj Ghouti i Idlibu.

“Već mjesecima skrećemo pažnju na predgrađe Damaska, uključujući teritoriju na kojoj se nalazi ruska Ambasada, a koja je granatirana iz ‘bezbjednosne zone’ u Istočnoj Ghouti. Uprkos tome, uspjeli smo da dobijemo dozvolu sirijske Vlade da dostavimo humanitarnu pomoć”, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio da je trenutno najvažnije to što se pripadnici Al Nusra fronta (sirijska Al Qaida, poznata i pod imenom koalicije Hayat Tahrih al-Sham čiji je glavni dio) u Istočnoj Ghouti i Idlibu i dalje osjećaju kao kod kuće, dok zapadni partneri Sirije, uključujući koaliciju predvođenu vojskom SAD, nastavljaju da štede militante ove organizacije, prenosi TASS.

“Kada bi problem sa Al Nusra frontom bio riješen konsolidovanim frontom, uključujući i koaliciju predvođenu vojskom SAD, ubijeđen sam da bi humanitarna situacija u Idlibu i Istočnoj Ghouti bila drugačija i mnogo bolja”, zaključio je Lavrov.

Istočna Ghouta je predgrađe Damaska koji je pod kontrolom različitih oružanih grupa. U tom dijelu Sirije, kojeg sirijska vojska drži u okruženju, pored Al Qaide djeluju i druge pobunjeničke grupe s kojima Rusija ima dijalog u okviru mirovnih pregovora iz Astane koji se održavaju uz učešće Irana i Turske. Te grupe sirijske opozicije se često sukobljavaju međusobno, ali neke i sarađuju.

SAD su više puta pozvale Rusiju i Siriju da prekinu sa opsadom Istočne Ghoute i da omoguće dostavu humanitarne pomoći. Službeni Damask, baš kao i Moskva, odbijaju dogovore koji će uključivati Al Qaidu i u tom dijelu Sirije traju žestoki okršaji za svaku zgradu. Mnogo organizacija je istaklo zabrinutost za stanje u tom dijelu Sirije, a zaraćene strane optužuju su međusobno da koriste hemijsko oružje. Jučer je došla još jedna takva tvrdnja. Opozicione grupe su optužile sirijsku vojsku da su koristili hemijsko oružje tokom jučarašnjih borbi.

 

NV

Na vrh