Lavrov: SAD moraju napustiti Siriju

29. Dec 2017. | 12:04 | NV
lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu ruskoj agenciji Interfax je izjavio sa Sjedinjene Američke Države moraju napustiti teritoriju Sirije.

Lavrov je rekao da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija SAD nije dalo odobrenje da rasporedi svoje snage u Siriji, a sirijska vlada ih nije pozvala da to urade.

Komentirao je i izjavu američkog ministra odbrane Jamesa Mattisa koji je izjavio da će SAD ostati u Siriji dok traje politički prooces u toj zemlji. To je, rekao je Lavorv, “iznenađenje” za njega jer to znači da SAD mogu zadržati dio sirijske teritorije koliko budu željeli i tako ostvariti svoje interese.

I drugi ruski zvaničnici su pozvali SAD da napuste Siriju, budući da je ISIL razbijen i da na taj način misija borbe protiv terorizma može biti okončana.

Sirijska vlada je više puta pozvala sve države da povuku svoje vojnike iz Sirije, ako ih prethodno službeni Damask nije pozvao.

SAD u Siriji imaju svoje prisustvo na sjeveru Sirije uz granicu sa Turskom, na istoku Sirije uz granicu sa Irakom i u mjestu Al-Tanf na granici Sirije i Iraka u neposrednoj blizini Jordana.

I dok na sjeveru i istoku Sirije obučavaju sirijske Kurde okupljenje u jedinice Sirijske demokratske snage (SDF) za borbu protiv ISIL-a, u području Al-Tanfa američka vojska je u potpunosti okružena sirijskom vojskom sa jedne strane i iračkim snagama sa druge strane, a ISIL je odatle protjeran mjesecima unazad.

 

NV

Na vrh