Lazović: DF i GS trebaju da se uključe u jačanje SDP-a kao matice socijaldemokratske ideje

20. Mar 2018. | 23:10 | NV
lazovic-900x582

Potpredsjednik SDP BiH Miro Lazović rekao je da je predsjednik DF-a Željko Komšić pogriješio kada je Nerminu Nikšiću rekao “Nemoj samo ubiti ideju ujedinjenja.”

“Morao je reći ‘nemojte ubiti’ … jer SDP nije stranka jednog lica već partija koja krucijalne odluke donosi na partijskim organima”, rekao je Lazović, dodajući da je Predsjedništvo SDP-a odbacujući prijedlog o gašenju vlastite stranke nije “ubilo ideju ujedinjenja” već je ponudilo DF-u i GS-u kao strankama socijaldemokratske orijentacije koje su i nastale odvajanjem iz SDP-a da se uz dogovor i za njih prihvatljive uslove ukljuće u jačanje SDP-a kao matice socijaldemokratske ideje.

“SDP BiH svakako nije vlasnik socijaldemokratske ideje, ali uz sve slabosti kroz koje prolazi ipak kao spora riječna matica vuće naprijed. Nekada se od te rječne matice odvoje rukavci koji snažno povuku u drugom smjeru kao što je to ućinio DF 2014. ali vremenom ti rukavci gube snagu, slabe i povlaće se ponovo u maticu”, rekao je Lazović, dodajući da ako su dobronamjerni i za državu zabrinuti onda bi i DF i GS trebali prihvatiti pruženu ruku SDP-a, a kadrovska rješenja zajednički dogovoriti.

“U projekat ujedinjenja ne treba pozivati Našu stranku jer ona je drugi ideološki profil i sa svojim urbanim i lepršavim liberalizmom potrebna za koalicionu saradnju”, zaključio je Lazović, prenosi Patria.

 

NV / NAP

Na vrh