Le Drian: Zapadni Balkanu EU kada se ispune uslovi

21. Feb 2018. | 21:01 | NV
le drian

Šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian ponovio je posvećenost Francuske za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, prenose srbijanski mediji.

Međutim, kako je rekao, to bi trebalo da se dogodi kada zemlje Zapadnog Balkana ispune neophodne uslove.

Le Drian, koji je u utorak u Parizu razgovao sa šefom srbijanske diplomatije Ivicom Dačićem, rekao je da je dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, od “suštinskog značaja za stabilizaciju cijelog regiona” i dodao da taj dijalog treba da dovede do “potpune normalizacije odnosa Srbije i Kosova”.

Francuski ministar je izrazio nadu da će do narednog samita EU 17. maja u Sofiji biti promovisana “pozitivna agenda” za Zapadni Balkan, na osnovu “konkrektnih mjera podrške EU naporima koje zemalje regiona treba da ulože u cilju približavanja Uniji”.

Francusko ministarstvo nedavno je podsjetilo da EU posvećuje posebnu pažnju Zapadnom Balkanu, što je ilustrovano strategijom koju je Evropska komisija objavila 6. februara.

“Jasno je potvrđena evropska želja da zemlje Zapadnog Balkana sprovedu reforme potrebne za dalje napredovanje”, saopšteno je iz ministarstva.

 

NV

Na vrh