Let u budućnost: U planu najbrži avion na svijetu

Amerikanci planiraju, bar na papiru, i više nego dostojnu zamjenu za legendarni špijunski avion SR-71 Blackbird, odnosno Crnu pticu. Ako im uspije, biće to revolucija u zrakoplovstvu

21. Jun 2015. | 18:59 | S.M
42716


SR-71 Blackbird najbrži je konvencionalni vojni avion ikad napravljen, a letio je toliko visoko i brzo, da protivvazdušna obrana neprijatelja nije imala šanse da ga presretne.

No, kao i kod svih tehnoloških stvari, tehnologija je pregazila i čudesnu Crnu pticu, korištenjem sofisticiranih satelita i naprednih radarskih mašina. Godine 1998. američko vazduhoplovstvo je penzionisalo jedno od Lokidovih najvećih postignuća u svijetu vojnog zrakoplovstva.

S pojavom novih globalnih prijetnji i vojnih izazova, inženjeri iz Lokid Martinovog tajnog pogona žele još jednom da zapanje svijet i naprave novi najbrži vojni avion na svijetu.

Ovog puta, biće to riječ o dron letjelici, koja će osim špijuniranja, moći i da napada ciljeve. Već je dobio i naziv – SR-72. Taj će avion izbjegavati protivvazdušnu odbranu, slikati teren u špijunskim misijama i napadati ciljeve pri brzini do 6 puta bržoj od brzine zvuka.

Inženjeri su proveli već posljednjih nekoliko godina dizajnirajući SR-72 u Skunk Worksu u Kaliforniji. ono što je poznato, jeste da će tom avionu trebati hibridni pogon: konvencionalni turbomlazni motor, koji ga može dogurati do 3 maha te hipersonični ramjet/scramjet, koji će ga pogurati preko te granice.

Njegov trup moraće izdržati ekstremnu toplotu koja se stvara tokom hipersoničnog leta na površini letjelice, gdje je zagrijavanje usljed otpora vazduha na površini aviona pri hipersoničnim brzinama toliko veliko, da ono samo može rastopiti čelik.

Pored toga, bombe tog aviona biće sposobne da precizno pogode metu s visine preko 24 kilometra.

U Lokidu tvrde da bi SR-72 mogao biti završen do 2030. godine, a jednom kad se to dogodi, taj će avion prelaziti 1,6 kilometara u sekundi, što znači da će iz SAD-a doći do bilo kog drugog kontinenta na planeti u svega jedan sat.

Oznake: >

Na vrh