Liban dao koncesiju na istraživanje gasa i nafte, a Izrael ponovo zaprijetio

5. Feb 2018. | 11:11 | NV
gas liban izrael

Liban i Izrael još jednom su se našli na suprotnim stranama. Ovaj put spor je vrijedan nekoliko milijardi dolara i niti jedna strana, barem za sada, nema namjeru da odustane.

Nova runda loših odnosa dvije države počela je prošle sedmice kada je Izrael poteze Libana nazvao “vrlo provokativnim”, govoreći o libanskom tenderu za deset blokova u istočnom Mediteranu iz kojih bi se trebao eksploatisati prirodni gas i nafta, prenosi Press TV.

U decembru prošle godine libanski premijer Saad al-Hariri je dao koncesije u ovom dijelu Mediterana konzorcijumu sastavljenog od italijanske kompanije ENI, francuske kompanije Total i ruske Novatek da provedu probna bušenja i testiranja u blokovima 4 i 9, smatrajući da se oba nalaze u libanskim teritorijalnim vodama.

liban gas

Službeni Tel Aviv je reagovao i tvrdi da oni imaju suverenitet u bloku 9 te da Liban ne smije povlačiti poteze ove vrste.

“Kada govorimo o tenderu za gasno polje, uključujući blok 9 koji je po svim standardima naš, to je vrlo vrlo izazovan i provokativan potez”, izjavio je izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman.

On je dalje dodao da je Liban učinio “ozbiljnju grešku” prihvatajući ponude za eksploatisanje prirodnog gasa. Na kraju, Lieberman je poručio susjedima da će “platiti visoku cijenu” ukoliko dođe do rata.

 

Odgovor Libana

Poslije Liebermana oglasio se i libanski ministar energetike Cesar Abi Khalil koji je rekao da Liban nastavlja sa ovim projektom.

“Mi smatramo da je (Libermanova) izjava čin agresije na libanski suverenitet da vrši eksploataciju prirodnog gasa i našif naftnih polja”, poručio je Cesar Abi Khalil i dodao da se pomenuta polja nalaze u libanskim teritorijalnim vodama u skladu sa međunarodnim pravom.

Oglasio se i libanski predsjednik Michel Aoun koji je izjavio da njegova zemlja ima pravo “da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet svim sredstvima”

Libanski pokret Hezbollah je saopštio da su izraelske najave “nova agresija” na Liban i založio se za “odlučnu konfrontaciju ukoliko dođe do napada na prava Libana na gas i naftu.”

 

Ogromno bogastvo pred obalama

Ono oko čega se dvije države spore se procjenjuje u milijardama dolara. Spornih 776 kvadratnih kilometara morskog prostranstva je prava riznica prirodnog gasa i možda sirove nafte.

Izrael je već razvio nekoliko gasnih polja u Mediteranskom moru, u sklopu projekta gasnih polja Tamir, gdje su dokazane rezerve prirodnog gasa 200 milijardi kubnih metara. Izrael uskoro bi trebao početi crpiti i gas iz polja Levijatan.

Iz izvora bliskih premijeru Izraela Benjaminu Netayahuu, tokom 2012. godine – podsjeća Press Tv, saopšteno je da su izraelske rezerve prirodnog gasa vrijedne 130 milijardi dolara. BusinessWeek procjenjuje da su te rezerve mnogo veće i da iznose 240 miljardi dolara.

 

NV / foto mapa Tekmor Monitor

Na vrh