Liban, Iran i Sirija: Izrael ne govori istinu i provocira sukob

10. Feb 2018. | 20:09 | NV
Two Israeli Defense Force-Air Force F-15D Eagle aircraft practice air defense maneuvers mission over the Nevada Test and Training Ranges, at Nellis Air Force Base (AFB), Nevada (NV), during Exercise RED FLAG 04-3. Exercise RED FLAG is a realistic combat training exercise involving the Air Forces of the US and its Allies.

Liban protestuje, jer je Izrael koristio njihov vazdušni prostor za napad na Siriju i poručuje da će se žaliti Vijeću sigurnosti UN, prenio je Tanjug.

Libansko Ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopštenju da podržava, kako navodi, “legitimno pravo” Sirije da odgovori na “agresiju Izraela”.

U saopštenju se ocjenjuje da tako “agresivna politika” prijeti stabilnosti u regionu, prenosi AP.

Liban je pozvao zemlje koje su zabrinute da obuzdaju Izrael.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je kao “smiješne” navode da je Izrael danas presreo iranski dron, lansiran iz Sirije, javila je iranska državna televizija.

“Izvještaji o obaranju izraelskog drona, koji je nadlijetao Izrael, kao i umješanost Irana u napadu na izraelski avion, tako su smiješni… Iran samo pruža vojne savjete Siriji”, prenijela je televizija pozivajući se portparola Ministarstva vanjskih poslova Bahrama Qasemija, navodi Reuters.

Izrealska vojska ranije danas je saopštila da je oborila iranski dron, koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale. To je bio okidač za napad na mete u Siriji i kasnije rušenje izraelskog aviona F-16 od strane sirijske vojske. Izrael je nakon toga izvršio nove napade na Siriju, a sirijska vojska tvrdi da su mnogi izraelski projektili presretnuti prije nego što su pogodili cilje te da su oni pogodili više od jednog aviona.

Iz Sirije je saopšteno da je izraelski napad “čin terorizma” i čin podrške terorizmu. Također, sirijska strana je najavila odgovore na sve buduće napada na svoju teritoriju.

Oglasili su se i iz Izraela i poručili Iranu i Siriji da se “igraju s vatrom” dodajući da je Izrael opet spreman na intervenciju.

U međuvremenu, mediji javljaju da je jedan od dva pilota oborenog izraelskog aviona preminuo u izraelskoj bolnici.

 

NV / foto ilustracija military.wikia.com

Na vrh