Liban: Izraelski granični zid je agresija na našu zemlju

7. Feb 2018. | 20:45 | NV
liban

Visoko vijeće za odbranu Libana naložio je danas vojsci da se suprotstavi svakoj “agresiji” Izraela na kopnenim i pomorskim granicama, prenosi Beta.

U saopštenju Vijeća se ne pominju detalji odluke donijete u vrijeme rastuće napetosti između dvije susjedne zemlje koje su formalno i dalje u ratu, navodi AP.

Najnoviji spor odnosi je oko sporazuma o istraživanju polja nafte i gasa na pomorskoj granici Libana i Izraela koji osporava libansko pravo na jedno od tih područja.

Liban protestuje zbog spornog zida koji Izrael planira da podigne duž južne libanske granice, i tvrdi da će pogranični zid ući na libansku teritoriju. Vijeće Libana za odbranu je ocijenio da je to napad na libanski suverenitet.

“Mi vojnim snagama dajemo političku podršku da djeluju protiv svake agresije na granici na kopnu i na moru”, saopštilo je Vijeće kojim predsjedava predsjednik Libana Michel Aoun.

U tom tijelu su i premijer Saad Hariri i ministri odbrane, vanjskih i unutrašnjih poslova, finansija i ekonomije.

Izraelski ministar za energiju Yuval Steinitz naglasio je danas da će Izrael težiti diplomatskom riješenju spora s Libanom o granicama, upozorivši da će se “na svaku agresiju odgovoriti silom”.

“Mislim da su i Izrael i Liban zainteresovani za diplomatsko riješenje. Oni ne bi trebalo da prijete i nikako da se infiltriraju u naše ekonomske vode”, rekao je Steinitz, upozorivši: “Ako ne daj bože budemo napadnuti, odgovor će biti mnogo oštriji, brži i nedvosmisleniji nego u prošlosti”.

Prethodno, izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman je zaprijetio Libanu. On je prošle sedmice da je Liban učinio “ozbiljnju grešku” prihvatajući ponude stranih kompanija za eksploatisanje prirodnog gasa. Na kraju, Lieberman je poručio susjedima da će “platiti visoku cijenu” ukoliko dođe do rata.

“Mi smatramo da je (Libermanova) izjava čin agresije na libanski suverenitet da vrši eksploataciju prirodnog gasa i našif naftnih polja”, poručio je libanski ministar energetike Cesar Abi Khalil i dodao da se pomenuta polja nalaze u libanskim teritorijalnim vodama u skladu sa međunarodnim pravom.

Oglasio se i libanski predsjednik Michel Aoun koji je izjavio da njegova zemlja ima pravo “da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet svim sredstvima”

Libanski pokret Hezbollah je saopštio da su izraelske najave “nova agresija” na Liban i založio se za “odlučnu konfrontaciju ukoliko dođe do napada na prava Libana na gas i naftu.”

Na današnjem sastanku premijera Saada Haririja, predsjednika Aouna i predsjednika parlamenta Nabiha Berria poručeno je da Izrael želi da izazove nestabilnost u regiji, prenio je Press TV.

 

NV / foto Press TV

Na vrh