Lideri stranaka na sastanku o Izbornom zakonu sa predstavnicima međunarodne zajednice

4. Apr 2018. | 23:30 | NV
niksic(59)

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izajavio je novinarima nakon završetka sastanka sa predstavnicima međunarodne zajednice kako su političke partije sa današnjeg sastanka sa svoje strane napravili ustupak i pokazali spremnost na saradnju ali da to sada očekuju i od ostalih partija u FBiH, kako bi se došlo do konačnog rješenja izmjena Izbornog zakona BiH.

Ustavni sud BiH ranije je proglasio neustavnim neke dijelove Izbornog zakona BiH, koji je do maja ove godine potrebno uskladiti sa Ustavom, kako bi se mogli implementirati rezultati Općih izbora u BiH koji se održavaju u oktobru ove godine.

HDZ BiH predlaže izmjene Izbornog zakona na način da glasače podijeli po etničkom principu, što probosanskim strankama nije prihvatljivo.

Predstavnici SDP-a, DF-a, SBB-a i SDA razgovarali su danas s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, te najavili da će ponuditi rješenje za koje smatraju da može biti korisno za sve strane.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je kako četiri stranke koja su prisustvovale današnjem sastanku imaju zajednički stav. Najavio je da će ponuditi koncept izmjena Izbornog zakona BiH, koji će se zasnivati na popisu iz 1991. godine, usklađivanju entitetskih parlamenata na način da ono što postoji u bh. entitetu RS postoji i u FBiH, te nekim drugim principima.

“Da Vijeće naroda iz RS bude na neki način preslikano u FBiH”, rekao je Komšić, objašnjavajući da bi to značilo reduciranje nadležnosti Doma naroda u FBiH.

“Dom naroda treba da odlučuje samo o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa”, dodao je Komšić

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je nakon sastanka da je zadovoljan time što je probosanski blok nastupio sa zajedničkim stavom te istakao da podržava ideju da Dom naroda u FBiH postane sličan domu u RS da bi se izbjegla asimetrija sa RS. Radončić je rekao da se ipak sa ovim prijedlozima moraju složiti i politčki predstavnici iz hrvatskog naroda. On podržava da izmjene izbornog zakona poloze od Popisa stanovništava iz 1991. godine. Lider DF-a Željko Komšić ranije je izjavio ukoliko bi se prilikom izmjena Izbirnog zakona koristio popis iz 2013. godine, to bi značilo da bi se legaliziralo etničko čišćenje nastalo tokom rata u BiH, jer se još uvije svi raseljeni nisu vratili na svoja prijeratna ognjišta. Osim toga, istakao je ranije, to bi bili protivno i Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji traži povratak ljudi u njihove prijeratne domove.

Predsjendik SDA Bakir Izetbegović rekao je da se ne može odustati od toga da svaki kanton treba biti predstavljen sa sva tri naroda, ako budu izabrani u kantonalnu skupštinu. Ukoliko bude pritužbi da je došlo do neke manipulacije s nacionalnim predstavljanjem, to CIK treba ispraviti. HDZ BiH je ranije predložio da se neki narodi ne biraju u Dom naroda FBiH iz pojedinih kantona, ako ih nema dovoljno u tim kantonima, što analitičari ocjenjuju kao dodatne etničke podjele u BiH i krešenje osnovnih ljudskih prava koja govore da svi građani mogu biti birani u izvršnu i zakonodavnu vlast neke zemlje.

 

NV / NAP

Na vrh