Liga nacija: BiH fudbaleri u grupi sa Sjevernom Irskom i Austrijom

24. Jan 2018. | 23:01 | NV
liga nacija

Danas je u švicarskoj Lozani održan žrijeb grupa novog UEFA-inog takmičenja – Lige nacija.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će se takmičiti u Ligi B, u Grupi 3 sa Sjevernom Irskom i Austrijom.

Ligu B čine četiri grupe sa po tri ekipe. Pobjednici grupa će ostvariti plasman u Ligu A, dok će trećeplasirane ekipe preći u Ligu C za narednoj sezonu UEFA Lige nacija koja će biti održana 2020. godine.

Liga nacija, koja kreće od septembra 2018. i igrat će se do juna 2019. godine. 8. septembra naš tim će gostovati kod Sjeverne Irske, a tri dana poslije biće domaćini ekipi Austrije. 15. 10 igraće se uzvrat sa Sjevernom Irskom, mjesec dana kasnije naša selekcija gostovaće u Austriji.

Ukupno će brojati 55 reprezentacija i bit će podijeljena u četiri lige, od čega će svaka imati po četiri grupe od tri ili četiri reprezentacije prema koeficijentu UEFA.

U ligi A igrat će najjače evropske reprezentacije, a u ligi D bit će one najslabije rangirane.

Pobjednici grupa plasirat će se u viši, a četiri najslabije ispast će u niži rang. Prvoplasirani iz grupe lige A igrat će na Final Four.

Svaka najbolja reprezentacija koja osvoji svoju ligu plasirat će se na Evropsko prvenstvo 2020. godine, a liga će zamijeniti prijateljske utakmice koje se više neće igrati u terminima UEFA-e.

Interesantni mečevi će se igrati i u Ligi A, a voljom žrijeba u jednoj skupini su se našle Francuska, Njemačka i Holandiji,u drugoj Hrvatska, Španija i Engleska.

 

NV

Na vrh