Ljekari bez granica: Evropa je pogoršala situaciju za izbjeglice

Evropa je "uveliko pogoršala" izbjegličku krizu u 2015. propustivši "nažalost" preuzeti odgovornost za egzodus koji je više od milijun osoba bacio na ulice, navode Ljekari bez granica u izvještaju objavljenom danas

19. Jan 2016. | 16:08 | K.K
53248


"Sjetit ćemo se 2015. kao godine u kojoj je Evropa nažalost propustila preuzeti odgovornost i uzvratiti na hitne potrebe za pomoć i u zaštiti više od milion muškaraca, žena i djece", ocjenjuje nevladina organizacija. Izvještaj je vrlo kritičan spram Evrope koja je "uveliko pogoršala" izbjegličku krizu, kao i zdravlje i dobrobit svih osoba u bijegu.

Podsjećajući da je gotovo 3.800 osoba smrtno stradalo u pokušaju prijelaza Sredozemnog mora prošle godine, Ljekari bez granica osuđuju evropsko odbijanje da predloži "legalne i sigurne alternative pogibeljnoj morskoj plovidbi". Njome je više od milion ljudi završilo u rukama krijumčara te na prenapučenim brodovima.

Nevladina organizacija napala je i uslove prihvata, posebno u Grčkoj gdje su vlasti "propustile organizirati humani i odgovarajući sistem prijema", posebno pri registraciji migranata.

Ljekari bez granica zgroženi su "jednostranim i neodgovornim odlukama zatvaranja granica u Evropi i nedostatkom saradnje između zemalja članica koje su se poigrale zdravljem i dostojanstvom" migranata otvarajući te zatvarajući svoje granice na "opasno nepredvidljiv način".

(Agencija FENA)

Na vrh