Ljekari poručuju: Vakcine nemaju veze s autizmom

6. Feb 2018. | 21:48 | NV
avdic(1)

Sve manja pokrivenost stanovništva imunizacijom, usljed sve slabije vakcinacije, prvenstveno djece, uzrok su što se na naše područje vraćaju zarazne bolesti kojih nije bilo posljednjih decenija.

Upozorili su to na konferenciji za medije stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Hercegovačko-neretvansakog kantona (HNK), navodeći i primjer gripe, koja se dovodi u vezu sa dva smrtna slučaja na području HNK zadnjih mjeseci, javlja Starmo.

Prema podacima iz ZZJZ-a, od kraja oktobra, pa do 6. februara, na području HNK-a registrovana su 1.803 slučaja gripe ili sličnih bolesti, a zabilježena su i dva smrtna slučaja starijih osoba od komplikacija uzrokovanih gripom.

Ove sezone, od gripe i sličnih bolesti, obolio je veliki broj male djece i radno sposobnih, pa su i neke privatne firme nabavljale vakcine.

“Kad saberemo ukupan broj oboljelihod gripe i kad uzmemo koliko iznosi jedna dnevnica radnika, dođemo do neke cifre da su gripa i bolesti slične gripi do sada naš kanton koštale negdje oko 300 hiljada maraka, a što je se vrlo lako moglo spriječiti vakcinacijom”, upozorio je šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo HNK-a, dr. Erdin Alajbegović.

Sve manja vakcinacija i manja pokrivenost stanovništva imunizacijom uzrok su da se neke zarazne bolesti vraćaju, koje su bile nestale usljed predratne imunizacije.

“Negativnom i neodgovornom propagandom pojedinaca i nekih grupa, koji i medijski budu popraćeni, nažalost, dovelo je do urušavanja ove pokrivenosti imunizacijom. Roditelje su zbunili i roditelji nisu sigurni da li vakcinisati dijete ili ne”, naglasio je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, prim. dr. Nermin Avdić.

On je podsjetio i na niz špekulacija koje se u javnosti šire u vezi sa vakcinama, poput onih o autizmu.

“Mnoge studije su rađene i nijedna studija u svijetu, od eminentnih stručnjaka, nisu ni u jednom momentu mogli utvrditi da je autizam ikakav razlog da se veže za vakcinu”, rekao je prim. dr. Avdić. Stručnjaci iz ZZJZ-a HNK-a još podsjećaju da se u BiH vakcine nabavljaju iz Evrope i Amerike.

Dr. Nermin Avdić, inače specijalista epidemiologije, ističe primjer Srbije, gdje je došlo do pada imunizacije, pa su u zadnje vrijeme zabilježeni i smrtni slučajevi od morbila.

“Mi moramo razviti kolektivni imunitet. To možemo razviti ako pređe 90, 95 posto pokrivenosti djece imunizacijom. Kad razvijemo kolektivni imunitet, mi možemo dobiti morbile, bilo koju od ovih zaraznih bolesti, po jedan slučaj, dva, ali on nije u stanju da se proširi na ostalu djecu i ne može da pređe u epidemiju”, dodao je prim. dr. Nermin Avdić.

On je upitao i mora li doći do bolesti, pa da se podigne svijest kod stanovništva o potrebi vakcinisanja.

 

NV / NAP

Na vrh