Magazin>>

Ljekari u Kanadi protestuju: Nećemo veće plate

8. Mar 2018. | 09:26 | NV
12

Više od 500 doktora iz Quebeca protestuje protiv povećanja svojih plata koje smatraju uvredljivim zbog teškog položaja ostalih zdravstvenih radnika i pacijenata, javlja CNBC.

“Mi, doktori iz Quebeca koji vjerujemo u snažan javni sistem, protivimo se nedavnom povećanju plata koje su isposlovale naše medicinske udruge”, stoji u pismu liječnika koje je potpisalo i oko 150 studenata medicine.

Ljekari su u pismu naveli da su uvrijeđeni činjenicom da su dobili povišice u trenutku kada medicinske sestre, tehničari i pacijenti pate: “Ove povišice su još šokantnije kada se sjetite da naše medicinske sestre, tehničari i drugo osoblje rade u vrlo teškim uslovima, a naši pacijenti nemaju svu potrebnu njegu zbog drastičnih rezova u posljednjim godinama te centralizacije moći u ministarstvu zdravstva”, stoji u pismu.

“Jedino što se čini da je otporno na rezove su naše plate”, naveli su ljekari u pismu. Zahtijevaju da se novac koji je uplaćen za njihove povišice vrati u zdravstveni sistem.

“Vjerujemo da postoji način raspodjele resursa zdravstvenog sistema Quebeca za poboljšanje zdravlja stanovnika i ispunjavanje potreba pacijenata, bez guranja radnika do ruba”, stoji u pismu.

“Mi, doktori iz Quebeca, zahtijevamo da se povišice odobrene liječnicima ukinu te resursi sistema bolje raspodijele u korist svih zdravstvenih radnika te da stanovnici Quebeca dobiju zdravstvene usluge kakve zaslužuju”.

 

NV / index.hr / foto index.hr

Oznake: >

Na vrh