Lufthansa obilježila 20 godina letenja na liniji München – Sarajevo

29. Mar 2018. | 18:45 | NV
Lufthansa1sm

Lufthansa, njemački nacionalni avioprevoznik, najveći europski avioprevoznik i član udruge Star Alliance, danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo obilježila dvedesetu godišnjicu uspostave redovne međunarodne linije München-Sarajevo-München. Na press konferenciji i prigodnom prijemu istodobno je obilježeno i dvadeset godina uspješne poslovne suradnje Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Lufthanse.

Prvi let na ovoj liniji Lufthansa je obavila 29. marta 1998. tek godinu i pol dana nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo ponovo otvoren za civilni promet. Lufthansa je time bila jedna od prvih aviokompanija koje su otpočele avio operacije sa našeg aerodroma nakon završetka rata, čime su značajno doprinjeli ponovnom povezivanju Sarajeva sa ostatkom Evrope i svijeta, normalizaciji života u Sarajevu, te jačanju ekonomske slike naše zemlje.

Tokom proteklih nekoliko godina, Lufthansa samo sa navedenom linijom pokriva oko 10% prometa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Kada se tome dodaju druge tri kompanije Lufthansa grupacije koje također operiraju sa sarajevskog aerodroma – Austrian Airlines, Swiss i Eurowings – udio Lufthansa grupacije predstavlja više od jedne četvrtine ukupnog broja putnika prevezenih sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Peter Pullem, viši direktor prodaje za Centralnu, Istočnu i Jugoistočnu  Europu za Lufthansa Groupaciju  rekao je danas na proslavi: “29. marta 1998. Lufthansa je po prvi put uvela let iz Minhena za Sarajevo i dvije decenije kasnije mi slavimo 20. godišnjicu našeg kontinuiranog prisustva na tržištu. Današnji događaj pokazuje predanost  Bosni i Hercegovini Lufthansa Group kao prve evropske avio grupacije koja je povezala mladu državu sa zapadnom Evropom i svijetom. Radujemo se nastavku pružanja usluga i fleksibilne mreže putnicima u regionu. Želio bih da se zahvalim svim našim putnicima i partnerima, posebno Medjunarodnom aerodromu Sarajev, koji doprinose našem stalnom uspjehu.”

 

NV

Na vrh