Lufthansa porodicama žrtava ponudila nepovratnih 50.000 eura pomoći

Lufthansa, aviokompanija u čijem je vlasništvu i njemački Germanwings, ponudila je porodicama žrtava avionske nesreće u francuskim Alpama 50.000 eura neposredne financijske pomoći. Ponuđeni novac ne računa se pod kompenzaciju koju je ta aviokompanija morati platiti za tu strašnu tragediju

28. Mar 2015. | 11:24 | S.M
38441


Glasnogovornik Lufthanse rekao je za agenciju AFP da ponuđeni novac porodice neće morati vratiti te da je ponuđen neovisno o visini odštete koju će Lufthansa morati platiti porodicama žrtava zbog tragedije koja se dogodila u utorak i u kojoj je, prema dosadašnjim rezultatima istrage, kopilot Andreas Lubitz, namjerno srušio avion Germanwingsa sa 150 putnika i članova posade, prenosi Deutsche Welle.

Berlinski dnevni list Der Tagespigel prenosi izjavu stručnjaka za vazduhoplovno zakonodavstvo, Holgera Hopperdietzelma, o tome da Lufthansu očekuju tužbe za odštetu u visini od nekoliko desetina hiljada do nekoliko stotina hiljada eura po žrtvi u tragičnoj avionskoj nesreći.

No ipak, profesorica vazduhoplovnog zakonodavstva na Tehničkom sveučilištu u Berlinu, Elmar Giemulla, smatra da će odšteta Lufthansu koštati ukupno između 10 i 30 miliona eura.
Prema Konvenciji iz Mentreala, koja je na snazi od 1999. godine, određena je maksimalna visina odštete od 142.000 eura po žrtvi avionske nesreće u slučaju da se aviokompanija proglasi odgovornom za nesreću.

Činjenica da svi dokazi dosad upućuju na to da je Lubitz namjerno srušio avion, neće imati uticaja na visinu maksimalne odštete, istaknuli su za AFP stručnjaci za osiguranje.
Osiguravateljska kuća Germanwingsa je Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS), odnosno podružnica njemačkog osiguravateljskog giganta Allianz.

Na vrh