Luka Modrić svjedočio na suđenju braći Mamić

13. Jun 2017. | 19:53 | NV
43985

Fudbalski reprezentativac Hrvatske Luka Modrić svjedočio je danas na sudu u Osijeku na suđenju bivšim funkcionerima fudbalskog kluba Dinamo, braći Zdravku i Zoranu Mamiću, zbog sumnje da su izvlačeći novac od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,5 miliona eura), a državni budžet za 1,6 miliona eura.

U istom postupku sudi se bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću, koji je aktuelni izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), i porezniku Milanu Pernaru.

Zvijezda Real Madrida, 31-godišnji Modrić, svjedočio je o okolnostima svog transfera iz Dinama u Tottenhem 2008. godine i o podjeli novca od transfera između njega i Dinama, odnosno Zdravka Mamića.

Potvrdio da je dio novca od tog transfera isplaćen i njemu. Modrić je rekao da je s Dinamom potpisao ugovor 2004. godine, a da je aneksom tog ugovora bilo predviđena podjela zarade od mogućih transfera.

U Tottenhem je, kako je rekao, prešao za oko 21 milion eura. Na pitanje državnog tužioca kako se obavljala podjela novca od transfera, Modrić je odgovorio da je polovina novca koju je Tottenhem isplatio Dinamo isplaćena na njegov račun, a on je dio novca, prema građanskom ugovoru sa Zdravkom Mamićem, isplaćivao na ruke Mamićevom sinu ili bratu.

Prema optužnici, Modriću je za transfer u Tottenham isplaćeno 67 miliona kuna od čega je Zdravku Mamiću dao oko 52 miliona kuna.

Sutra bi na klupu za svjedoke trebalo da sjedne i igrač Liverpoola Dejan Lovren, koji će svjedočiti o svom trasferu 2010. godine iz Dinama u francuski Lyon.

Modrićev i Lovrenov transfer u strane klubove su predmet optužnice, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 posto transfernog obeštećenja, već da je to naknadno dogovoreno i da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Zdrako Mamić je poslije ročišta izjavio novinarima da je zadovoljan Modrićevim svejdočenjem. On je dodao da je Modrić čestit čovjek i da niko ne može da utiče na njega.

Suđenje najmoćnijem čovjeku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe.

Optužnica tereti Zdravka Mamića da je iz Dinama izvukao najmanje sedam miliona eura, a njegov brat Zorana Mamića, koji je bio trener Dinama, pet miliona eura. Protiv četvorice optuženih istraga je pokrenuta prije dvije godine, a zbog toga su bili u pritvoru iz kojeg su pušteni pošto su uplatili kaucije za odbranu sa slobode.

Na prijedlog Državnog tužilaštva, koji je prihvatio Vrhovni sud Hrvatske, optužnica je podignuta pred osječkim sudom umjesto u Zagrebu, u kojemu se vodila istraga i to zbog Mamićeve povezanosti s trojicom zagrebačkih sudija.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala pokrenula je još jednu istragu protiv Zdravka Mamića i još nekoliko osoba, među kojima i protiv njegov sina, fudbalskog menadžera Maria Mamića, zbog zločinačkog udruženja i zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. U tom slučaju se sumnja da su Mamić i ostali preko of shore firmi od 2004. godine iz Dinama izvukli više od deset miliona eura i pola miliona funta.

U međuvremenu je Zdravko Mamić podnio ostavke na funkcije u Dinamu, ali i dalje važi za najmoćniju osobu u hrvatskom fudbalu.

 

NV / Beta

Na vrh