Lukšić: Crna Gora ima pravo da raspiše tender na širem području oko Prevlake

Crna Gora ima pravo da raspiše tender na širem morskom području oko poluostrva Prevlaka, istakao je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić

7. Nov 2014. | 19:37 | D.R
31364


Podmorska granica između Crne Gore i Hvatske upravo je u žiži javnosti jer je izbio spor oko toga koja država gdje može da istražuje i eksploatiše naftu i gas.

Naime, spor oko granice između Crne Gore i Hrvatske na području Prevlake aktuelizovan je kada je hrvatski premijer Zoran Milanović kazao da je Crna Gora za istraživanje nafte i gasa odredila područja oko Prevlake koja Hrvatska smatra svojima. Tome je prethodilo zatvaranje tendera u Hrvatskoj za istraživanje nafte i gasa u Jadranu.

"Privremeni protokol o razgraničenju definiše samo jedan dio te problematike, definiše privremene jurisdikcije na kopnu i samo 12 milja prema otvorenom moru. Međutim, ono gdje se traži nafta, a ona se ne traži oko same Prevlake, već se traži dublje prema otvorenom moru, taj dio nije predmet privremenog razgraničenja po protokolu i u skladu sa određenim aktima iz prethodnog vremena Crna Gora smatra da tih 1.800 kilometara kvadratnih pripada nama i smatramo da mi polažemo prava da raspišemo odgovarajući tender“, naglasio je Lukšić odgovarajući na pitanje novinara na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore na Cetinju.

Na vrh