Lukšić: Godina u koju su zemlje ušle "s trzavicama" završava uspješno

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Crne Gore Igor Crnadak te Igor Lukšić sastali su se danas u Sarajevu a nakon toga u izjavi novinarima ocijenili bilateralnu suradnju dviju zemalja veoma dobrom, odličnom kako je vidi crnogorski šef diplomatije

9. Dec 2015. | 16:07 | S.K
51215a


Foto: FENA/Almir Razić

Naveo je da godina u koju su dvije države ušle „s određenim trzavicama“ završava veoma uspješno, dok Crnadak ističe da se njih dvojica sastaju prvi put u Sarajevu nakon potpisivanja međudržavnog sporazuma o granici u Beču.

“To je možda jedan od najvažnijih događaja u regionu a između dviju država sigurno”, kaže Crnadak o bečkom sporazumu.

Šefovi bosanskohercegovačke i crnogorske diplomatije nadaju se skoroj finalizaciji  međudržavnog sporazuma o kolokaciji, što po riječima ministra gosta, nije puki dogovor o dijeljenju diplomatsko-konzularnih prostora, već mnogo jači simbolički značaj u kontekstu nastavka dobrosusjedskih odnosa.

Ministri su razgovarali i o nastavku suradnje u oblasti eurointegracija te izrazili opredjeljenje njihovih zemalja za borbu protiv terorizma i unapređenje sigurnosti podsjetivši da će Lukšić boraviti sutra i na sastanku Jadranske povelje u Mostaru.

Crnadak je čestitao gostu što je Crna Gora dobila poziv za punopravno članstvo u NATO, a Lukšić domaćinu zbog nedavnog izvještaja o napretku jer je, kako ističe, Brisel prepoznao uloženi trud Bosne i Hercegovine u integracionim procesima. Izrazio je nadu da će preostali dio puta ka  evroatlantskim integracijama Bosna i Hercegovina preći što prije i uspješnije.

Regionalnim IPA fondovima stvaraju se uvjeti za osnaživanje projekta rekonstrukcije međudržavnog puta Plužine – Foča, rekao je između ostalog crnogorski ministar i dodao da dvije zemlje treba da osnaže i pojednostavljivanje međusobnih trgovinskih procedura.

Na novinarsko pitanje šta će, približavanjem NATO-u, u Crnoj Gori dalje biti u pogledu ruskog investiranja, ministar Lukšić odgovara da njegova zemlja ostaje otvorena za investitore bez obzira na to odakle dolaze te napominje da se ekonomska suradnja Crne Gore i Rusije trenutno svodi na turizam i ulaganja u nekretnine.
Upitan za nedavne proteste u Podgorici, šef crnogorske diplomatije koji je ujedno potpredsjednik Vlade, kaže da je to bio uzaludni pokušaj destabiliziranja Crne Gore i prikazivanja da nije sazrela za NATO- članstvo.

Izbori najavljeni u toj zemlji za iduću godinu, po mišljenju Igora Lukšića, pokazat će svu zrelost crnogorskog establišmenta.

(Agencija FENA)

Na vrh