Lukšić: Pitanje o Sutorini privuklo pažnju SAD-a i EU

Crna Gora očekuje da se pitanje granice s BiH riješi na najefikasniji način, a to je potpisivanjem parafiranog sporazuma, izjavio je u intervjuu za „Dnevni avaz" Igor Lukšić, šef diplomatije Crne Gore

10. Mar 2015. | 09:53 | S.K
37512

Prema njegovim riječima, šest godina se radilo na tom sporazumu i nikada, kako kaže, nije stavljena rezerva na neki granični potez niti na granice u kojima su obje zemlje priznale jedna drugu. 

No, Lukšić na pitanje o Sutorini kaže da je, kada se rasprava intenzivirala, to privuklo pažnju SAD i EU, koje su zainteresirane za stabilnost. 

“Uslovno rečeno, lopta je doista na strani BiH, koja je, kako mi vidimo, pokrenula unutrašnje procedure za potpisivanje sporazuma o granici. Mi želimo da se to okonča potpisivanjem sporazuma koji je na stolu, koji su parafirale dvije vlade. Sporazuma na bazi svih principa koji su prethodno definisani i na temelju okolnosti da su dvije zemlje u postojećim granicama priznale jedna drugu i da nikada u tom smislu nije stavljena niti jedna rezerva na bilo koji granični potez. Sve ovo što se dešava, mi želimo da gledamo kao unutrašnji proces BiH. Dakle, s naše strane, mi smo uložili velike napore da se tokom trajanja pregovora od oko šest godina unutar komisije raščiste sva pitanja. Potpisivanje sporazuma bi, rekao bih, trebala biti kruna dobrih političkih odnosa i da nakon toga nastavimo s nekoliko već započetih projekata u saradnji na raznim nivoima od interesa za obje zemlje”, rekao je Lukšić.

Oznake: > >

Na vrh