Macron: Engleski jezik je dominantan u Briselu, želimo zvaničnike naučiti da govore i francuski

21. Mar 2018. | 07:57 | NV
macron(5)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da je engleski jezik suviše dominantan u Briselu, pogotovu imajući u vidu da Velika Britanija uskoro izlazi iz EU, prenio je Tanjug.

“Situacija je sada prilično paradoksalna. Engleski vjerovatno nikada nije bio toliko prisutan u Briselu koliko u trenutku kada pričamo o Brexitu”, rekao je Macron, koji je inače obećao da će se boriti za veću upotrebu francuskog jezika u institucijama EU i šire, prenosi Reuters.

Francuski predsjednik je istakao da “ta dominacija nije neizbježna”.

“Na nama je da postavimo neka pravila, da budemo prisutni i francuski učinimo jezikom koji omogućuje pristup mnogobrojnim mogućnostima”, ukazao je Macron, navodeći kao primjer odnose Evrope s frankofonim afričkim zemljama.

Makron, koji za razliku od svojih prethodnika često govori engleski u javnosti kada je izvan zemlje, napomenuo je da nije riječ o potezu protiv korištenja engleskog jezika, već – u cilju promovisanja višejezičnosti.

On je naveo da je naklonjen svakom u Evropi ko uči dva strana jezika i da će Francuska pojačati napore u podučavanju evropskih zvaničnika francuskom jeziku.

Također, najavio je korake u cilju unaprijeđenja učenja francuskog jezika u drugim zemljama, između ostalog kroz mrežu francuskih gimnazija u okviru niza mjera.

U međuvremenu, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker napisao je na Twitteru da “sa entuzijazmom podržava višejezičnost”.

“Zašto bi Sheakespeareov jezik bio superioran nad jezikom Voltaiera? Griješimo što smo postali toliko anglofoni”, rekao je Juncker televiziji France 5.

Ipak, Juncker je napomenuo da je engleski postao svakodnevni radni jezik unutar institucija EU.

“Brexit tu ništa neće promijeniti, jer su oni koji ne potiču iz zapadnih dijelova Evrope navikli da govore engleski”, pojasnio je on.

Oko 274 miliona ljudi govori francuski širom svijeta i taj jezik je dugo bio dominantan u sjedištu EU u Briselu, ali je engleski postao sveprisutan u evropskim institucijama, pogotovu otkako su se istočnoevropske zemlje pridružile tom bloku 2004. godine, navodi britanska agencija.

 

NV / Tanjug

Na vrh