Macron pozvao na stvaranje saveza Francuske, Kine i Evrope

8. Jan 2018. | 19:33 | NV
macron(5)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u ponedjeljak u Xianu na veliki savez Francuske, Evrope i Kine, ponajprije kada je riječ o klimatskim promjenama i kineskom projektu Novog puta svile, obećavši da će se vraćati u Kinu barem jednom godišnje.

“Naše sudbine su povezane”, rekao je u govoru od sat i 15 minuta u Xianu, kolijevki kineske civilizacije i prvoj etapi turneje po toj zemlji, u koju je stigao rano ujutro, prenosi Hina.

“Budućnost treba Francusku, Evropu i Kinu. Mi smo sjećanje svijeta. Na nama je da odlučimo da budemo njegova budućnost”, rekao je.

Macron će kineskom predsjedniku Xi Jinpingu u ponedjeljak navečer i utorak u Pekingu predložiti da “da zamah bitki za klimu” “povećanjem preuzetih obaveza” u tom pogledu, na međunarodnoj konferenciji o klimi u Poljskoj krajem ove godine.

Macron smatra da Francuska i Kina moraju preuzeti vodstvo na tom području nakon što se SAD povukao iz Pariškog sporazuma o klimi. Najavio je tako da će 2018./2019. organizirati “francusko-kinesku godinu ekološke tranzicije”.

Bez odluke Kine da ne odustane, “Pariški sporazum ne bi preživio” američku odluku, rekao je, napomenuvši ipak da je Kina i dalje najveći zagađivač atmosfere stakleničkim plinovima.

“Kina je održala riječ. Pokazali ste da su vaša svijest i vaš velik osjećaj za odgovornost stvarni. Ko bi mogao i pomisliti prije nekoliko godina da će Kina imati snagu svjetskog pokretača na tom području”, rekao je Macron.

Ta saradnja “pokazat će svijetu da su Francuzi i Kinezi sposobni učiniti da naša planeta ponovno bude velika i lijepa”, dodao je, ponovivši to i na kineskom.

“Francuska se dubinski mijenja i s njome se Evropa vraća kako bi izgradila uravnoteženu saradnju s Kinom”, rekao je, pozivajući da se jasno definiraju “sektori u kojima možemo sarađivati i otvoriti svoja tržišta i one u kojima to ne želimo učiniti”.

Također je izrazio želju za “napretkom” projekta Novog puta svile, koji je Kina pokrenula 2013. kako bi osnažila trgovinske veze u Euroaziji.

“Želim da se Francuska i Evropa odazovu na poziv Kine”, rekao je.

Napomenuo je ipak da Put svile nikada nije bio čisto kineski, nego je na moru bio prije svega portugalski, dok je na kopnu prolazio preko središnje Azije.

“Ne želim ih preobraziti u evropske puteve, ali oni su zajednički i ne mogu biti jednoznačni”, istakao je francuski predsjednik.

 

NV / NAP

Na vrh