Macron stigao u Indiju

9. Mar 2018. | 22:42 | NV
emmanuel-macron afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte stigli su danas u New Delhi u trodnevnu zvaničnu posjetu Indiji, čiji je cilj jačanje odnosa sa ovom drugom najmnogoljudnijom zemljom na svijetu.

Ovo je Macronova prva posjeta Indiji od izbora u maju 2017. godine i odvija se dva mjeseca poslije posjete Kini, drugom azijskom divu.

Macron će sutra, prvog dana državne posjete, posvetiti bilateralnim odnosima, razgovaraće s premijerom Narendrom Modijem, a kasnije će prisustvovati francusko-indijskom ekonomskom forumu, na kome se očekuje sklapanje novih sporazuma.

Dvojica vođa treba da potpišu ugovor koji će dati logistički pristup indijskim brodovima u francuske baze u Indijskom okeanu.

Macron je u intervjuu za televiziju India Today rekao da želi da Indija postane jedan od glavnih partnera Francuske u oblasti sigurnosti.

Francuski predsjednik sastaće se također sa 200 mladih Indijaca, i želi da do 2020. godine udvostruči broj indijskih studenata koji dolaze u Francusku.

On će u nedelju kopredsjedavati sa indijskim premijerom Modijem prvom samitu Međunarodne solarne alijanse, koalicije čija je namjera da se promoviše obnovljiva energija u zemljama u razvoju. Zatim će sa suprugom posjetiti Tadž Mahal, najčuveniji spomenik u Indiji.

Posjeta se završava u ponedeljak u Varanasiju, najznačajnijem svetom gradu hinduizma, na obali svete reke Gang.

Zajedno sa Macronom putuje više ministara, među kojima i šef diplomatije Jean-Yves Le Drian, poslovni ljudi i umjetnici koji imaju veze sa Indijom.

 

NV / Beta

Na vrh