Mađarska zatvara granicu s Hrvatskom

Mađarska danas zatvara granicu s Hrvatskom, a visoka ograda već je postavljena i sada se dodaje žilet žica

4. Oct 2015. | 12:18 | S.M
47772


Ograda visoka više od tri i po metra već je postavljena, a sada se u njenom podnožju duž cijele kopnene granice između Hrvatske i Mađarske postavljaju i kolutovi, tzv. žilet žice.

Mađarski vojnici već dvije nedjelje užurbano rade na podizanju bedema između te dvije države članice Evropske unije, a prema informacijama koje dolaze iz Mađarske, kompletan posao mogao bi biti završen danas.

Kod graničnog prelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend postavljaju se kolutovi, a slično je i uz granicu u Podravini, u opštini Gola i kod Botova.

Baranjsko Petrovo Selo kao službeni i Botovo, kao ilegalni prelaz, prelazi su preko kojih je tokom dvije sedmice u Mađarsku ušlo gotovo 100.000 izbjeglica koji su u Hrvatsku prethodno došli iz Srbije.

Žičana ograda tako je postavljena uz kanal Ždaličica kod Gole i Ždale, a u srijedu je došla i do samog ilegalnog prelaza u Botovu kojim je dosad prošlo više od 50.000 izbjeglica. Mađarski vojnici za samo dva dana postavili su ogradu, čime su u slučaju odluke njihove vlade spremni zaustaviti ulazak izbjeglica na svim ilegalnim prelazima u Prekodravlju.

Potpuno zatvaranje granice i završetak gradnje ograde planirani su za kraj ove sedmice, nakon čega će izbjeglice u Mađarsku moći samo preko službenih prelaza, piše Jutarnji list.

(Agencija NAP)

Na vrh