Madrid: Sanchez ne može da bude predsjednik Katalonije

3. Mar 2018. | 07:59 | NV
Katalonski parlament usvojio nacrt odluke o referendumu o otcjepljenju

Vlada Španije saopštila je da Jordi Sanchez, istaknuti zagovornik secesije Katalonije, ne može da preuzme tu dužnost, poručeno je iz Madrida, a prenio Tanjug.

Kako se navodi, on tu dužnost ne može da preuzme jer je u zatvoru u Madridu i čeka eventualno suđenje pod optužbom za pobunu i učešće u pokušaju otcjepljenja Katalonije od Španije.

Bivši katalonski lider Carles Puigdemont koji živi u egzilu u Belgiji u video poruci objavljenoj u četvrtak uvečer kazao je da se povlači i da podržava Sancheza za predsjednika regiona, kao i da pristalice nezavisnosti Katalonije planiraju da formiraju u Belgiji neku vrstu katalonske vlade u egzilu koja bi se zvala “Vijeće Republike”.

“Vlasti to neće dozvoliti. Takvo tijelo ne bi imalo nikakvu moć jer nema ustavnu osnovu”, izjavio je portparol španske vlade Inigo Mendez de Vigo.

Španski ministar pravde Rafael Catala rekao je da predsjednik lično mora da preuzme vlast i dodao da bi u tom slučaju na sudiji bila odluka da li će pustiti Sancheza u katalonski parlament.

 

NV

Na vrh