Magazinović: HDZ-u nije cilj izmjena Izbornog zakona već stvaranje haosa

5. Apr 2018. | 20:01 | NV
sasa(23)

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako bi realizacija prijedloga SDA, SDP, SBB i DF o ukidanju Doma naroda vodila stvaranju bošnjačkog entiteta u Federaciji BiH, jednako kao što je to danas Republika Srpska za Srbe. On je kazao da “bošnjačke stranke” šalju jasnu poruku da od Federacije BiH žele napraviti bošnjački entitet.

Dodao je i da njihovi prijedlozi udaljavaju BiH od mogućnosti dogovora o izmjeni Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda Federacije BiH, te za njih ovaj prijedlog nije prihvatljiv. Svoj dogovor dat će Hrvatski narodni sabor već naredne sedmice.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i zastupnik u Državnom parlamentu kazao je da HDZ BiH ima strah od multietničkih stranaka, a noćne more od multietničkih društava.

“Naravno, njihova ideološka skučenost je u suprotnosti sa civilizacijskim vrijednostima na kojima počiva Evropska unija za koje se lažno predstavljaju njihovim promicateljima. Zbog toga me ne čudi tolika panika na jedan prijedlog koji je racionalan i vodi ka rješenju problema na kojem upravo HDZ insistira. Njihova reakcija zorno ukazuje na to da im cilj nije promjena Izbornog zakona nego stvaranje haosa sa nesagledivim posljedicama”, kazao je Magazinović za Patriju.

 

NV / NAP

Na vrh