Majdanpek nakon četiri dana dobio struju

Srbijanski gradić Majdanpek u četvrtak navečer je poslije četiri dana postupno počeo dobijati struju, ali i dalje nema ni vode ni grijanja

4. Dec 2014. | 20:30 | S.M
32749


"Imamo napajanje s dvije veze, ako jedna napravi problem kao sinoć, imat ćemo napajanje s druge strane",izjavio je direktor Elektroprivrede Srbije Nikola Petrović.

Majdanpek je bez struje od ponedjeljka popodne kad je, zbog olujnog vjetra i ledene kiše, pokidana elektro-mreža na tri dalekovoda kojima se grad ospkrbljuje strujom.

Više od 65 sati većina mještana Majdanpeka, koji ima oko 10.000 stanovnika, je i bez grijanja jer je oko 70 posto stambenih zgrada priključeno na sistem daljinskog grijanja i nema tehničkih mogućnosti za alternativne načine grijanja na drva, ugalj ili plin.

Struja je, nakon višesatnih popravaka, sinoć nakratko stigla, ali je ponovo zavladao mrak zbog novog kvara na prijenosnoj mreži.

Vojska Srbije u međuvremenu je u četvrtak ujutro dopremila tri snažna agregata za prioritetne potrošače, a u Majdanpeku se nadaju da su svi kvarovi napokon otklonjeni.

Za razliku od Majdanpeka bez struje su u istočnoj Srbiji i dalje Donji Milanovac i okolna sela, a od večeras Boljevac zbog kvara na dva dalekovoda.

Pripadnici Sektora za izvanredne situacije nastoje osigurati najneophodnije potrebe mještanima dopremajući agregate i deke.

(Agencija FENA)

Na vrh