Makarević: Crni dan u historiji Pakistana

Jučerašnji dan nazvan je crnim danom u historiji Pakistana i proglašena je trodnevna žalost, izjavio je u razgovoru za Agenciju FENA ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević

17. Dec 2014. | 10:06 | A.D
33426

Naime, u Peshawaru, glavnom gradu pokrajine Khyber Paktunkhwa, grupa terorista upala je u školu koju uglavnom pohađaju djeca oficira pakistanske armije, ubivši tom prilikom 132 đaka i devet nastavnika. Pripadnici pakistanske armije su nakon osam sati borbe uspjeli ubiti svih devet terorista, te evakuirati 960 učenika i nekoliko nastavnika. Školu pohađa 1.100 učenika. Ranjeni su 121 učenik, tri nastavnika i sedam pripadnika armije. Svi teroristi su, osim ručnog oružja, na sebi imali i eksploziv.

Odgovornost za napad su preuzeli pakistanski talibani, a njihov glasnogovornik je rekao da je to odmazda za napade koje pakistanska armija vrši u Južnom i Sjevernom Veziristanu, gdje se oni uglavnom nalaze.

Ambasador Makarević dalje navodi da su ove godine pakistanski talibani širom zemlje izveli više terorističkih napada, a u svakom od njih je stradalo više desetaka nedužnih građana.

Mete su im bile različite: u Islamabadu je napad izvršen na sud, u Karachiju na aerodrom, ponovo u Islamabadu na pijacu, zatim na granični prijelaz s Indijom i sada na školu, koji je bio najkrvaviji.

"Inače, teroristički napadi i ubistva u kojima gine manji broj ljudi su gotovo svakodnevnica", rekao je Makarević.

Smatra da je terorizam pakistanskih talibana, ali ne samo njih, jer su i đaci koji su preživjeli masakr izjavili da je razgovor između terorista vođen na stranom jeziku, duboko pustio korijene širom Pakistana.

"Pitanje je koliko će dugo biti potrebno, bez obzira na to ko je na vlasti u Pakistanu, da se terorizam iskorijeni. Borba će biti duga i teška", rekao je ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević za Agenciju FENA.

(Agencija FENA)

Na vrh