Makedonske vlasti počele uklanjati table s autoputa “Aleksandar Makedonski”

20. Feb 2018. | 18:39 | NV
1(338)

Makedonske vlasti skidaju table sa autoputa koji je donedavno nosio ime Aleksandra Makedonskog.

Promjena imena ustupak je vlade Zorana Zaeva grčkim vlastima pred ključnu fazu pregovora o imenu. Ime antičkog vladara biće skinuto i sa skopskog aerodroma.

Počelo je skidanje tabli sa imenom “Aleksandra Makedonskog” sa autoputa koji od Skoplja vodi ka graničnom prijelazu Tabanovce, javljaju mediji u Skoplju.

Table sa novim imenom ove saobraćajnice, “Prijateljstvo” još nisu stigle, prenosi RTS.

Brisanje imena antičkog vladara predstavlja pozitivan signal Skoplja pred nastavak pregovora sa Atinom oko budućeg imena Makedonije. Obje strane, grčka i makedonska nadaju se da će 27 godina dug problem biti riješen do jula, kako bi nedugo zatim Makedonija bila primljena u članstvo NATO saveza.

Osim sa autoputa, ime Aleksandra Makedonskog biće uklonjeno i sa skopskog aerodroma, koji će se ubuduće zvati “Međunarodni aerodrom Skoplje”.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv Republika Makedonija i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

 

NV / NAP

Na vrh