Makedonsko tužilaštvo pokrenulo istragu po optužbama Vuka Jeremića

8. Dec 2017. | 13:55 | NV
biography-vuk-jeremic

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak zbog mogućeg učešća bivšeg premijera Nikole Gruevskog i bivšeg direktora Uprave za državnu bezbjednost i kontraobavještajne poslove Saše Mijalkova u pranju novca pri kupovini fabrike “14. oktobar” u Kruševcu.

Kako se navodi u jučerašnjem saopštenju, predistražni postupak je rezultat javnih tvrdnji predsjednika srpske opozicione Narodne partije Vuka Jeremića, objavljenih u medijima, o navodnom pranju para u Srbiji u kojem su učestvovali visoki makedonski funkcioneri, i o njihovoj povezanosti s fizičkim i pravnim licima iz Srbije i Češke.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zbog pretpostavke nevinosti ne navodi imena osoba protiv kojih je pokrenut predistražni postupak krivičnog djela iz Člana 273. Krivičnog zakona.

“Javni tužilac Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju preuzima sva potrebna dejstva i u koordinaciji sa institucijama nadležnim za otkrivanje ovog vida krivičnog djela”, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će javnost o biti kontinuirano obavještavana.

Deutsche Welle je objavio u subotu da je firma “Czechoslovak Group preko beogradske firme SCMG kupila “14. oktobar” koji je u stečaju od januara.

Direktor SCMG je Vojislav Sparavalo koji je, po podacima češkog državnog i privrednog registra, od 2003. godine zajedno s Mijalkovim u Češkoj imao dubioznu firmu “Servis point MM” koja je više puta likvidirana i ponovo aktivirana.

“Panično su krenuli u Makedoniji da izvlače pare, ti koji su bili dio režima Nikole Gruevskog”, rekao je ranije Jeremić gostujući na TV Naša.

Bivša makedonska vladajuća stranka stranka VMRO DPMNE je odmah demantovala Jeremićeve navode, tvrdeći da ni Mijalkov, ni bivši premijer Gruevski, ne učestvuju u privatizaciji fabrike u Srbiji.

 

NV / Beta

Na vrh