Mala i srednja preduzeća u BiH nastavljaju rasti zahvaljujući podršci EU i Vlade Njemačke

3. Oct 2017. | 13:32 | NV
EUD GIZ Posjeta 2

Šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Melvin Asin i voditelj Odjela za grant i inovacije iz GIZ-a BiH dr. Gligor Stojkov obišli su u petak pogone preduzeća za preradu drveta Bosna Commerce u Jelahu. Ovo je nastavak posjeta malim i srednjim preduzećima koji su korisnici grant sredstava EU ProLocal programa.

Bosna Commerce plasira oko 70% svojih proizvoda u Italiju, Sloveniju i Austriju. Zahvaljujući grant sredstvima investiranim u nabavku nove mašine za rezanje trupaca i sušenje, očekuju rast obima proizvodnje, kao i zapošljavanje pet novih radnika.

Iz Uprave preduzeća ističu da će sada biti u mogućnosti ponuditi više finaliziranih proizvoda u kraćem vremenskom roku uz veću energetsku efikasnost, i poboljšati plasman sirovina. Procjenjuju da će to voditi ka širenju mreže kupaca i rastu izvoza od 25-50%.

U okviru zajedničkog programa Evropske unije i Njemačke Vlade – EU ProLocal u maju 2017. godine dodijeljena su grant sredstva u vrijednosti 3 miliona eura za 57 razvojnih projekata.

Dr. Stojkov je naglasio da je EU ProLocal dosad pružio finansijsku podršku za 83 preduzeća, koja se sada mogu dalje razvijati – jačati konkurentski položaj na tržištu, postizati bolje rezultate u prodaji i kreirati nova radna mjesta. Šef Kooperacija Asin je izrazio svoje zadovoljstvo dosad postignutim rezultatima.

Program EU ProLocal u vrijednosti od 13 miliona pokrenuli su Evropska unija i Vlada Republike Njemačke u cilju jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH.

Ovaj trogodišnji program pokrenut je 2016. godine, a implementira ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

 

NV

Na vrh