Manchester City nerješiva enigma za protivničke odbrane

Ekipa Citya je u 34 ovosezonska duela u svim takmičenjima uspjela postiči ukupno 103 gola, čime ruši rekorde u engleskom fudbalu, a u čemu je ulogu imao i bh reprezentativac Džeko, koji je 16 puta tresao mreže protivnika

21. Jan 2014. | 11:43 | I.Č
17782

Napad engleskog fudbalskog premierligaša Manchester Cityja ove godine predstavlja nerješivu enigmu za odbrane svojih protivnika i ruši rekorde po broju postignutih golova, u čemu zasluge ima i bosanskohercegovački reprezentativac Edin Džeko, koji je u ovoj sezoni postigao ukupno 16 golova u svim takmičenjima.

Manchester City je uspio da nakon 22 odigrana kola Premier lige i ovosezonskih nastupa u nacionalnim i evropskim kupovima, dakle u odigranih 34 meča mrežu protivnika zatrese ukupno 103 puta, čime je oborio rekord londonskog Chelseaa, koji je u sezoni 2012-2013 magičnu granicu od 100 postignutih golova prešao nakon odigrana 42 meča.

Ekipa Citya pod vodstvom Čileanca Manuela Pellegrinija nakon odigrana 22 duela Premier lige zauzima drugo mjesto na tabeli, sa bodom zaostatka za londonskim rivalom Arsenalom, ali je City rekorder po broju postignutih golova. Podsjećamo da je šampionska ekipa Citya pod rukovodstvom bivšeg šefa Roberta Mancinija u sezoni 2011.- 2012. u istoj fazi takmičenja postigla ukupno 60 golova, što se činilo nenadmašivim.

Engleska Premier liga se pod tim nazivom igra od sezone 1992. – 1993. a Manchester City je sa postignutih 103 gola u 22 ligaške utakmice, šest mečeva Lige evroskih rvaka, četiri duela Liga kupa i dvije utakmice FA Cupa postavio novi nacionalni rekord.

Najbolji strijelci Citya su Argentinac Sergio Aguero i Španac Alvaro Negredo sa po 21 postignutih golova, a odmah iza njih je bh. reprezentativac Edin Džeko koji je 16 puta tresao protivničke mreže. Virtuozni veznjak iz Obale Slonovače Yaya Toure 14 puta se upisivao u listu strijelaca. David Silva je postigao četiri gola, Samir Nasri i Jesus Navas po pet, Aleksandar Kolarov i Fernandinho po tri, Stevan Jovetić, Vinent Kompany i James Milner po dva gola.

Tabela timova koji su postigli više od 100 golova u Premier ligi:

(AA)

Na vrh