Marić: Probosanske stranke su na tragu rješenja za Grad Mostar

Probosanske stranke u Mostaru su na tragu rješenja za Grad Mostar i u dobroj mjeri su usuglasile svoje stavove - kazao je danas u Mostaru predsjednik mostarskog Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Salem Marić, te dodao kako se nada da će u narednom periodu do donošenja odluke o izborima naći najbolje rješenje za građane Mostara

18. Apr 2016. | 18:18 | D.R.
sda_mostar_izbori

“Sve prijedloge smo dobro razmotrili i na tragu smo zajedničkog rješenja koji bi mogao ići ispred probosanskih stranaka u narednom periodu”, – istakao je Marić nakon zajedničkog sastanka u Mostaru.

Dotakli su se, kako je kazao, i izbora gradonačelnika i dogradonačenika, ustvrdivši kako su sve općije otvorene, ali da su najbliži varijanti direktnog izbora gradonačelnika i dva dogradonačelnika iz reda tri konstitutivna naroda.

Kazao je kako su današnjem sastanku prisustvovali predstavnici Saveza za bolju budućnost, Stranke za BiH, Bosanskohecregovačke partiotske stranka (BPS), Prve mostarske partije i Stranke demokratske akcije, navodeći kako mu je žao što nisu bili prisutni predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Naše stranke.

Također je istaknuo kako se nada da će prijedlog, koji bi mogao uslijediti poslije današnjeg sastanka, podržati i SDP i DF.

Šefkija Džiho iz Stranke za BiH kazao je kako je sastanak bio konstruktivan, da se razgovaralo otvoreno te kako smatra da su nadomak dogovora.

Njegov je utisak, kako kaže, da će i te male razlike biti eliminisane do narednog sastanka te da će doći do jedinstvenog stava koji će biti stav svih stranaka koje su bile prisutne, a i onih koji nisu bili prisutni.

Govoreći o temeljnim principima tog dogovora, on je istakao kako su to minimalne izmjene prilagođene presudi Ustavnog suda kojima je praktično dodata jedna nova stvar- direktni izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika.

“Razgovarali smo o tome kako doći do izbora, kako da prođe Izborni zakon, kako da se usvoji taj dio koji se odnosi na Mostar”, – poručio je dadavši kako će to biti praktično dopune prijedloga SDP-a i DF-a koji je već u parlamentarnoj proceduri.

(Agencija FENA)

Na vrh