Marija Terezija, Rubens, roboti i vulgarna moda pozivaju u Beč

12. Jan 2017. | 18:41 | NV
Fashion Redefined%2c_Barbican Centre_Foto © Belvedere%2c Wien

Bečki kalendar izložbi za 2017. godinu prepun je termina i tematski jako šarolik, ali tu su neki događaji koje ne treba propustiti kao 300. godišnjica rođenja Marije Terezije, opus Petera Paula Rubensa, roboti na festivalu “Vienna Biennale” i prikaz vulgarne mode kroz historiju.

U galeriji zimske palate Winterpalais baroknog dvorca Belvedere 24. februara počinje izložba “Vulgarno? Fashion redefined” u sklopu koje će biti predstavljeno 120 modnih eksponata od renesanse do 21. vijeka. Na dugom spisku luksuznih posuđenica nalaze se i stare tkanine ali i krojevi modnih kreatora kao što su Christian Lacroix i Vivienne Westwood.

Povodom 300. rođendan carice Marije Terezije ove godine mnogo je izložbi u Beču koje se osvrću na mnoge aspekte u životu “majke nacije”. Jedna od njih “Strategistkinja – majka – reformator” bit će prikazana od 15. marta do 29. novembra na četiri lokacije, s tim da su u fokusu Muzeja carskog namještaja porodične teme, u dvorcu Schönbrunn “‘Ženska snaga i radost življenja”, a u Belvederu odnos “majke nacije” prema likovnoj umjetnosti.

Bečko bijenale umjetnosti, dizajna i arhitekture “Vienna Biennale” od 21. juna do 1. oktobra ima za cilj da širi “digitalni optimizam”. Muzej primijenjenih umjetnosti (MAK) na tu temu prikazuje izložbu “Hello, robot. Dizajn između čovjeka i mašine”.

Muzej historije umjetnosti (KHM) može se pohvaliti riznicom od 40 djela flamanskog umjetnika Petera Paula Rubensa 81577.-1640.). Velikom baroknom slikaru Rubensu KHM od 17. oktobra posvećuje izložbu dopunjenu mnogobrojnim posuđenim crtežima, skicama u ulju i velikim formatima.

 

NV

Oznake:

Na vrh