Maroko je zakonom zabranio prodaju i proizvodnju burki u toj državi

16. Jan 2017. | 11:01 | NV
niqab

Maroko je zakonom zabranio prodaju i proizvodnju burki u toj državi, javljaju lokalni mediji, prenosi Hayat.

Al Jazeera piše da su tamošnje vlasti tu odluku donijeli „iz sigurnosnih razloga“, jer su „banditi više puta koristili ovu odjeću da počine zločine.“

Iako vlasti to još uvijek nisu službeno potvrdile, mediji pišu kako su svi proizvođači burki u državi dobili pismene upute, u kojima se zabranjuje svaka daljnja proizvodnja i prodaja burki, prenosi index.hr.

Ova zabrana se odnosi samo na burke koje potpuno prekrivaju lice, a Marokanke uglavnom i ne nose burke, već nikab i hidžab, podsjeća britanski Telegraph.

“Poduzeli smo korake da potpuno stavimo van zakona uvoz, proizvodnju, prodaju i reklamiranje burki u svim mjestima u Maroku”, prenosi Le360 izjavu visokog službenika marokanskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Iako je Maroko većinska muslimanska država, nakon zabrane burke javnost je uglavnom pozitivno reagirala. Prema pisanju Hayata, Marokanci burku uopće ne smatraju “svojom”, te s toga nije došlo do žestoke reakcije.

Al Jazeera pak piše da tamošnji kralj Mohammad VI „preferira umjerenu verziju islama“ i preferira da žene nose hidžab.

Telegraph, krajem prošle sedmice prenosi njegovu izjavu u kojoj je jednom prilikom rekao da „nisu muslimani oni koji su uključeni u terorizam u ime islama“ te da je njima „islam samo opravdanje da čine zločine i njihove ludosti.“

Međutim, nisu svi odluku prihvatili pozitivno, prenosi ovaj britanski medij. Pojedine salfističke grupe su oštro reagirale na ovaj potez vlasti. “Kada je riječ o nošenju hidžaba, burke, salafisti se slažu“, kaže Saida Drissi iz Demokratske asocijacije žena Maroka te dodaje da iste te grupe „nikad ne protestiraju kada je ženi onemogućeno da nosi mini suknju… da li salafisti vjeruju u slobodu religije, u osobna prava, u činjenicu da je žena građanka države?“, pita se Saida Drissi.

Još je dodala da je nošenje burki za njenu organizaciju „potčinjavanje žene“, dok u isto vrijeme „salafisti koriste 4W i smartphone, a u isto vrijeme žele poslušne žene zatvorene u burku.“

Isti izvor podsjeća da se Maroko suočava sa problemom terorizma, kao u slučaju Salaha Abdeslama koji je počinio napad u Parizu 2015. godine. Vjeruje se da u Iraku i Siriji u ratu učestvuje oko 1 500 Marokanaca, a da je njih 220 po povratku u Maroko pritvoreno, podsjeća Telegraph.

 

NV / foto ilustracija ibtimes.com / Reuters

Na vrh